"Sunset" – mystisk och lockande om svunnen tid

2:29 min

Efter Oscarsbelönade Sauls son är Laszlo Nemes tillbaka med "Sunset", även den en film som utmanar både estetiskt och innehållsligt.

Året är 1913, platsen Budapest och närmare bestämt stadens förnämsta hattaffär, stor som ett mindre varuhus. Kanske är Leitners hattar som den heter till och med hela riket Österrike-Ungerns förnämsta, för hit kommer de även från hovet i Wien för att köpa de mest elaborerade och perfekt handgjorda damhattarna.

"Sunset" är förvisso en kostymfilm, och på kostymfilmers vis så sparas det inte, vare sig på statister eller vackra kläder och miljöer, men redan efter någon minut märker åskådaren att här ska vi inte få se en film vars dramaturgi är lika vackert fulländad som hattarna på damernas huvuden.

Nej, här är det bara att åka med, ofta med en kamera som likt en svartsjuk älskare åker tätt, tätt i ryggen på huvudrollsinnehavaren. Varför kommer hon, unga Irisz till hattaffären, hon som är dotter till de förolyckade grundarna? Och var är hennes bror, vars blotta namn får blickar att flacka och röster att stamma. Och vad är det som pågår om nätterna i grevens slott i utkanten av stan dit en ensam ung kvinna definitivt inte bör bege sig på egen hand.

Irisz plöjer fram med samma uttryckslösa ansikte, påfallande lik en ung Stina Ekblad. Hon är det en gång skadade barnet, som helt utan konsekvenstänkande nu vänder upp och ned på mångas tillvaro.

"Sunset" är en krävande film, krävande men intressant. Den talar om den strukturella ondskan, om våldet och förtrycket. Den arbetar mer med stämningar än raka handlingslinjer - på gott och ont.

Jag hade föredragit en mer konsekvent abstrakt poetisk berättelse, nu blir en del en oklar mordhistoria och en en storslagen fresk över ett svunnet imperium serverad med den mest utsökta estetik. "Sunset" var det, jo där går solen ner över Europa och ett av de grymmaste krigen kontinenten skådat tar vid.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista