RECENSION – FILM

Jonah Hill gläntar på pojkrumsdörren i "Mid90s"

2:24 min

RECENSION. Jonah Hill gjorde sig ett namn som skådespelare i filmer som "Supersugen" och "Jump Street". Nu när han långfilmsdebuterar bakom kameran är det med en finstämd växa-upp-skildring.

Recension: Detta är en professionell bedömning. Omdömet som uttrycks är recensentens eget.

Titel: "Mid90s"
Regissör: Jonah Hill
Manus: Jonah Hill
Skådespelare: Sunny Suljic, Katherine Waterston, Lucas Hedges            
Genre: Drama
Betyg: 4

Jonah Hill fick t-shirten nedspydd i filmen "Supersugen", som den heter på svenska. 2007 kom den och hette "Superbad" i USA. 2012 och 2014 kom "Jump Street"-filmerna.

Nu när Jonah Hill gör sin första långfilm – han har skrivit manus och regisserar – så handlar det om en 13-årig kille i 90-talets Los Angeles. Han har en storebrorsa som som hela tiden kan explodera i våldsamheter. Och en ensam ung mamma.

Så en dag träffar han ett skate-gäng. De är de coolaste killarna i stan i hans egna ögon och han får hänga med dem. Han lär sig skate-tricks och får följa med på partyn, något som hans brorsa och mamma inte är förtjusta i.

"Mid90s" är långt från flabben i "Supersugen" och "Jump Street". Allt skildras i ett tillbakalutat tempo med ett fint fångat 90-tal i kameran. Konflikter finns där men "Mid90s" är i första hand stämningar och drömmar.

Min enda invändning är att slutet kommer för abrupt.

Jag ser gärna att Jonah Hill fortsätter gräva i sitt 90-tal. Det här är en skön debutlångfilm.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista