Amason består av Gustav Ejstes, Petter Winnberg, Nils Törnqvist, Amanda Bergman och Pontus Winnberg. Foto: Press
Amason består av Gustav Ejstes, Petter Winnberg, Nils Törnqvist, Amanda Bergman och Pontus Winnberg. Foto: Press

"Sky City" av Amason

"Amanda Bergman är fantastisk... men albumet, en besvikelse"
2:42 min

Kritikerkramade Amason har hyllats för sina singlar och liveframträdanden. Idag lanseras bandets efterlängtade debutalbum och Kalle Kovács har lyssnat på det. 

Representanter från Hajen, Miike Snow, Dungen och Little Majorette har samlats för att bilda supergruppen Amason. En spännande blandning musiker med olika bakgrunder och med många minnesvärda låtar i bagaget. Debutalbumet "Sky City" är lite av ett smörgåsbord av de nämnda akterna. Tyvärr är det dock med vilsna steg om Amason anländer

Till en början känns Amason inte som en traditionell supergrupp. Det finns en fin dynamik mellan bandmedlemmarna där små detaljer hellre göms i bakgrunden än att de ska ta för mycket fokus från helheten. Det är en salig blandning av melodiösa och mörka melodier samt svenska och engelska texter. Albumet inleds med "Älgen" där Amanda Bergmans röst efter en instrumental inledning till slut skär igenom en bullrande och mystisk mansröst . Det känns verkligen i hela kroppen. Amanda Bergman är, fantastisk.

"Sky City" är en samling av spännande idéer som stundtals är öronbedövande vackra. Låtarna "Duvan" och "Älgen" får mig att undra om det är såhär ett modernt Fleedwood Mac skulle låta. Men stundtals faller tyvärr idéerna platt. Det är frustrerande att behöva säga att det blir, som så ofta med supergrupper, för självmedvetet, lite för tillrättalagt och ibland helt obegripligt.

"Mormor firar halloween och bud hör bön. Gallerian restes för den helige anden. Svart bensin och burgare, cd och snutar. Bara gamla mobbare sover dåligt på läger."

Amasons "Sky City" lämnar tyvärr en besk eftersmak. Albumet blir både för tråkigt och för mycket på samma gång, vilket är ledsamt då det finns ett handfull låtar som är helt enastående och som säkerligen kommer att klinga året långt. Men albumet i sig, en besvikelse.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".