José González Foto: Malin Johansson
José González Foto: Malin Johansson

"Vestiges & Claws" av José González

"Faller in i hans värld där allt det eländiga mildras"
3:03 min

Det var sju år sedan sist, men idag släpper José González äntligen sitt efterlängtade album "Vestiges & Claws". Kulturnytts Kalle Kovács har lyssnat på skivan.

Det var helt utan förväntningar som jag tog mig an José González nya album ”Vestiges & Claws”. Sju år har trots allt gått sedan senaste soloalbumet och antalet artister som försökt efterlikna honom har jag tappat räkningen på. José González själv har bland annat hunnit starta trion Junip under den gångna tiden. Ett imponerande projekt där hans karaktäristiska sång som vi bara hört till lugna stycken med en plockgitarr som grund nu användes i sammanhang som jag inte kunnat föreställa mig i mina vildaste drömmar. Allting lät så stort och nästan lite skrikigt sett till José González soloalbum.

”Vestiges & Claws” är förstås ett steg tillbaka från Junip, betydligt lugnare. Det är däremot ett steg fram för José González som soloartist. Fingerplocksmelodierna och visksången är fortsatt huvudingredienserna men både några extra nylonsträngade gitarrer och blåsinstrument bidrar med små nyanser som i sammanhanget får stor effekt.

I bakgrunden finns ett allvar som konstant gror. José González ifrågasätter både sig själv och allt runtomkring honom och i dess enkelhet träffar alla ord rätt. Det finns till synes inga skydd mot hans budskap, inga vrålande gitarrer som tar uppmärksamheten, inga storslagna stråkar, ingenting. Det skapar en spännande dynamik mellan González själv och lyssnaren.

José González öppnar sig för mig och han lyckas även få mig att öppna mig för honom. Sedan följer en process som är närmast läkande. På samma enkla sätt som han i frågasätter saker sjunger han om hur vackert det är att helt enkelt leva. Jag kan inte hjälpa att falla in i hans värld där allt det eländiga kan mildras med hjälp av fågelsång.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".