RECENSION – LITTERATUR

Manliga våndor som fascinerar i "Tidig musik"

2:45 min

RECENSION. Själsligt självskadebeteende är ämnet för flera av den amerikanske författaren Jeffrey Eugenides noveller. Företrädesvis manligt sådant. I "Tidig musik" har han samlat tio texter från tre decennier.

Recension: Detta är en professionell bedömning. Omdömet som uttrycks är recensentens eget.

Titel: Tidig musik
Författare: Jeffrey Eugenides
Översättare: Niclas Nilsson

Redan i presstexten är jag fast, en hel novellsamling om själsligt självskadebeteende. Underbart. Jag läser de tio novellerna med denna utmärkta marknadsföring som raster och finner ett antal personer, främst män, i olika grad av förnekelse.

Mitchell är tjugo någonting och på långresa i Thailand. Han är kraftigt magsjuk sedan ett par veckor tillbaka och för ett inre krig med amöborna som intagit hans kropp. Hans strategi är att svälta ut dem, men han verkar ha glömt att själva krigsskådeplatsen sammanfaller med hans egen kropp.

Rodney har köpt ett antikt musikinstrument på avbetalning, ett klavikord. Det är grönt och dekorerat med guldfärg. Han behandlar det som om det vore en timmerstock i en drunkningssituation. Om han släppte taget, ja, då skulle han förlora sig själv för alltid. Så kravbreven samlas på hög medan ett intensivt småbarnsliv hjälper honom att glömma.

Eller min favoritnovell. En berättelse i jagform, där vi möter den manliga huvudpersonen i ett buskage i sin egen villaträdgård. Det hela verkar normalt tills vi förstår att han har fått besöksförbud. Han står ensam i mörkret och spanar in i de upplysta rummen för att få en skymt av sina barn.

”Tidig musik” innehåller en stor mängd manliga förlorare, lyckligt eller olyckligt omedvetna om rollen de spelar i sina egna liv. Handfallna inför sitt drickande, självsvältande och hotfulla beteende. Samtidigt är de skildrade med humoristisk medkänsla.

Det känns nästan lite gammeldags med tio välberättade historier utan självbiografisk botten och med novellgenrens överraskningsmoment skickligt infogade, Jeffrey Eugenides kan verkligen sitt hantverk.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista