Frank Zappa uppvaktar när brodern Bobby tar examen från marinkårens boot camp 1962. Foto: Privat.
1 av 2
Frank Zappa hälsar på brorsan, marinsoldaten Bobby 1962. Foto: Privat.
Bobby Zappa. Foto: Maggie Yurachek.
2 av 2
Bobby Zappa 2015. Foto: Maggie Yurachek.

Frank Zappas bror Bobby skriver om brödernas uppväxt

4:31 min

Den amerikanske musikern Frank Zappa pratade inte så mycket om sin uppväxt. Men nu har hans lillebror Bobby Zappa skrivit en bok om sina och Franks tidiga år, där han lyfter fram saker som kan ha format brodern att bli den han blev, den ständigt arbetande musikern som ville ha total kontroll och som villigt medgav att han var en cyniker.

De tydligaste faktorerna som Bobby Zappa pekar på är familjens ständiga flyttande, och den dominante och krävande fadern.

– Vår pappa var född på Sicilien. Han hade en del gammaldags idéer och ville att Frank skulle gå i hans fotspår men det var aldrig meningen att det skulle bli så.

Pappan Francis Zappa jobbade inom krigsindustrin och sökte ständigt nya arbeten i jakt på ett bättre liv för sin familj, men det innebar också att de flyttade runt i USA väldigt många gånger.

– Vi bodde ett eller två år på samma ställe. Jag och Frank tyckte att familjen saknade stabilitet och rötter, säger Bobby.

Bobby tror att kampen med pappan bidrog till att forma Franks målmedvetenhet. Men det fanns också likheter mellan de två. Båda var nämligen väldigt envisa, och båda ville bestämma över andra.

Som nyinflyttade kände pojkarna Zappa ofta att de var i underläge, och som oetablerade kom de ibland på kant med folk i grannskapet och i skolan, och - i Franks fall - vid ett tillfälle även med polisen.
När han i mitten av 60-talet köpte sin första studio i staden Cucamonga fick han en förfrågan om han mot betalning kunde göra en pornografisk bandinspelning.
Visst, sa den fattige unge studioägaren, men vid leveransen visade det sig att kunden var en förklädd polis.

Det slutade med att Frank dömdes till villkorlig dom, men först fick han och hans kvinnliga medbrottsling sitta i häkte i tio dagar. I sin memoarbok Frankie & Bobby: growing up Zappa skriver brodern Bobby om när de två släpptes: De var fysiskt och psykiskt slutkörda. Frank sa att det här var det värsta han varit med om.
Och Bobby märkte att broderns misstro mot auktoriteter hårdnade alltmer, och det kom ju att bli ett återkommande tema i Franks låtar.

Bob, eller Charles Robert, bodde faktiskt i Stockholm under en period i början av 70-talet, något som Frank skojade om under en intervju i Sveriges Radio 1988 när programledarna förde in samtalet på ämnet Franks snuskiga texter.
Svenskarna behöver höra såna texter i stället för att enbart exportera sitt snusk till USA, svarade Frank:

– Jag håller ögat på svenskarna. Min bror bodde faktiskt i Sverige ett tag. Han berättade alla detaljer om den där industrin ni har här. Han var förklädd till utbytesstudent.

Det hände att Frank och Bobby diskuterade Sverige.

– Jag tror att han, precis som jag, gillade atmosfären av den gamla världen, särskilt Gamla stan. Vi pratade en gång om regalskeppet Vasa. Han tyckte att det var helt fantastiskt att man bärgat skeppet och bevarat det, berättar Bob Zappa.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista