Musiklivsprotest mot ny bidragsfördelning

2:15 min

Tre riksförbund på musikområdet protesterar mot att de från och i med i höst inte längre själva får vara med och fördela en del av Kulturrådets verksamhetsbidrag till arrangörer i det fria musiklivet.

Riksförbundet Svensk jazz, Riksförbundet för folkmusik och dans och Kammarmusikförbundet har idag skickat ett brev till Kulturrådet, där de bland annat ifrågasätter om rådet har kompetens för att ta ställning till alla ansökningar och befarar att nyordningen där de inte längre får vara med och fördela bidrag kommer att försvaga förbunden.

– Det är ett viktigt uppdrag. Det är ett uppdrag som stimulerar oss till att diskutera vad som är en bra verksamhet, vad som inte har fungerat och så vidare, säger Gunno Sandahl och fortsätter:

– Det är ju en sådan här process som pågår inom organisationen. Man ser vilka föreningar som behöver extra hjälp, vilka föreningar som har varit väldigt framgångsrika och så diskuterar man och stöttar varandra. Det är en jätteviktigt process, och nu tror ju då inte Kulturrådet på det här.

"Vi har fortsatt stort förtroende"

– Jag svarar att vi har fortsatt väldigt stort förtroende för det arbete bedriver, för deras kunskaper och kompetens, säger Luciana Marquez som handlägger bidragen till det fria musiklivet på Kulturrådet och fortsätter:

– Vi förändrar verksamhetsbidraget på ett sätt så att vi kan arbeta i linje med alla andra bidrag som går till det fria musiklivet.

Av de totalt drygt 30 miljoner kr som Kulturrådet fördelar i verksamhetsbidrag på musikområdet varje år går knappt hälften till riksförbunden*.

Av det går i sin tur en del till förbundens egna verksamheter medan de fördelar vidare en annan del bland sina medlemmar. Hur mycket är svårt att få fram, men nu ska alltså alla enskilda arrangörer i det fria musiklivet söka del av verksamhetsbidraget direkt hos Kulturrådet.

Referensgrupp ska utökas

Den referensgrupp som redan finns ska inom kort utökas, säger Luciana Marquez:

– Vi säkerställer att det finns kompetens i varenda grupp på hela det konstområde som man granskar.

* Det gäller samtliga riksförbund på musikområdet, alltså vid sidan av Svensk jazz, RFoD och Kammarmusikförbundet också exempelvis Kontaktnätet och Svensk live/unga arrangörsnätverk, och fler bidrag än verksamhetsbidrag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".