Bobi Wine
Bobi Wine Foto: Eric Baradat/AFP

Behandling av Bobi Wine bekymrar USA

0:54 min

USA är djupt bekymrade över rapporterna om den svåra misshandel som den ugandiske artisten Bobi Wine utsatts för i häktet.

Kulturnytt har tidigare rapporterat om gripandet av sångaren och parlamentsledamoten Bobi Wine. Bobi Wine, som nu befinner sig i USA för att få läkarvård, har blivit en symbol för det unga motståndet mot Ugandas regim och landets kontroversiella president Yoweri Museveni.

Tidigare har artister som Brian Eno, Damon Alburn och Chris Martin gett Bobi Wine sitt stöd och nu har alltså amerikanska utrikesdepartementet i ett officiellt uttalande uttryckt sin oro över hur parlamentsledamöter och journalister misshandlats och hur mänskliga rättigheter kränks i Uganda.

Regimen har tidigare nekat till misshandeln av Bobi Wine och president Museveni varnar nu för att lägga sig i Ugandas inhemska politiska frågor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".