• Kinoredaktionen vilar upp sig efter Filmfestivalen i Cannes och på vår programtid på fredag 31 maj sänds istället Ring Kulturradion med en panel bestående av Ulrika Knutson (litteraturkritiker), Sven-Hugo Persson (dramaturg, Dramaten), Gunilla Brodrej (musikkritiker, Expressen) Dan Hallemar (landskapsarkitekt och redaktör för tidskriften Arkitektur) och Mats Arvidsson (konstkritiker).

  Har du en kulturfråga till den kunniga panelen? RING! 08- 24 15 00 Telefonslussen öppnar 13.20 eller mejla redan nu ringkulturradion@sr.se

  Ingenting är för smått, inget för stort för att fråga om. Panelen, anförd av Gunnar Bolin, lovar någon sorts svar på allt.

 • I kväll avslutades den 66:e filmfestivalen i Cannes. Vinnare av årets guldpalm blev den franska filmen La Vie D'Adele, regisserad av Abdellatif Kechiche.

 • FILMFESTIVALEN I CANNES 2013

  Kinos Roger Wilson och Lisa Bergström summerar tio dagar av intensivt filmtittande på Rivieran. Det handlar om världsstjärnor i tårar och otrevliga danskar, om svenska storsatsningar och debutanter från Hong Kong. Och så har Kino sett filmhistoriens kanske längsta lesbiska sexscener i en spelfilm någonsin.

  Ett känslosamt återseende blev det för Michael Douglas, som var här i Cannes med sin första roll sedan han var cancersjuk. Han spelar glamourpianisten och smygbögen Liberace i Steven Soderberghs film Behind the Candelabra. Och under presskonferensen tog känslorna över.

 • FILMFESTIVALEN I CANNES 2013

  Filmfestivalen i Cannes närmar sig sitt slut. Och eftersom Kinos producent Lisa Bergström har lämnat franska rivieran för den här gången så tar Roger Wilson hjälp av Jonas Holmberg från Göteborgs filmfestival för att diskutera de allra sista tävlingsfilmerna på festivalen. De pratar om Roman Polanskis Venus in Fur, Jim Jarmusch vampyrdrama Only lovers left alive, samt den iranske filmaren Mohammad Rasoulofs kontroversiella Manuscripts Don't Burn - en film som handlar om de mord och utrensingar av regimkritiska intellektuella i Iran som genomfördes mellan 1988 och 1998.

 • Filmfestivalen i Cannes går idag in på sin tionde dag, och som vanligt när det börjar närma sig slutet på festivalen så börjar spekulationerna ta fart om vilken film som ligger bäst till för att vinna Guldpalmen, som juryn ledd av Steven Spielberg ska dela ut.

  Kulturnytts utsända Roger Wilson och Lisa Bergström sammanfattar läget, men börjar med glädjande svenska nyheter.

 • FILMFESTIVALEN I CANNES 2013

  Lisa Bergström och Roger Wilson är lyriska över La vie d'Adelè (Blue is The Warmest Colour) av Abdellatif Kechiche - en film som troligtvis slår Cannesrekord i långa lesbiska sexscener. På ett bra sätt! Dessutom om Alexander Paynes Nebraska - om en man som tar hand som sin allt mer senila pappa i en road movie på väg mot Nebraska. Och så börjar det bli dags att gallra fram vinnarkandidater till Guldpalmen.

 • I dag visades det enda skandinaviska bidraget i huvudtävlingen på Cannes filmfestival - "Only God Forgives" av danske regissören Nicolas Winding Refn och med filmstjärnorna Ryan Gosling och Kristin Scott Thomas i huvudrollerna. Filmen blev direkt en snackis.

 • FILMFESTIVALEN I CANNES 2013

  Kinos utsända Lisa Bergström och Roger Wilson rapporterar om den åttonde filmfestivaldagen i Cannes. Dagens stora snackis är förstås danske Nicholas Winding Refns Only God Forgives - en film som verkligen har delat kritikerkåren i Cannes. Omdömena är allt från geniförklaringar till de som tycker att filmen är pretentiös smörja. Vad tycker Kinoredaktionen? Dessutom har Roger gått och sett Steven Soderberghs Liberacefilm Behind the Candelabra, medan Lisa sett en extremt tystlåten (tre repiker) Robert Redford spela ensamseglare på Indiska Oceanen i All is Lost. Eftersom Saman Bahktiari åkt hem gör den italienske filmkritikern Enrico Vannucci ett kort inhopp som Kinokorrespondent.

 • FILMFESTIVALEN I CANNES 2013

  Kino är i Cannes och samlar gäster i samtal om film, musik och framgångar. Möt musikern och skådespelaren Edda Magnason som vi kommer att se på vita duken i höst som en slående lik Monica Zetterlund. De gör succé i Hollywood men är fortfarande doldisar i Sverige: filmparet Måns Mårlind och Björn Stein som nu är aktuella med  filmen om Håkan Hellström - Känn ingen sorg. Till talkshowen kommer också Ninja Thyberg, vars kortfilm Pleasure om porrindustrin är Sveriges enda tävlingsbidrag i Cannes, liksom Svenska Filminstitutets vd Anna Serner, manusförfattaren Cilla Jackert.  

  Programledare: Roger Wilson

  Kino Talkshow tisdag 21 maj kl 15.03 i P1

 • FILMFESTIVALEN I CANNES 2013

  Det är himmel och helvete över den femte festivaldagen i festivalpodden från filmfestivalen i Cannes. Lisa Bergström har sett två riktigt schyssta filmer: holländska Borgman och den kambodjanska The Missing Picture. Roger har myst med Frank Pavich, regissören till dokumentären Jodorowsky's Dune samt gjort sitt livs mest misslyckade intervju - med danske regissören Nicholas Winding Refn.

 • Kinos Lisa Bergström och Roger Wilson summerar den fjärde dagen av festivalande. På dagordningen: Bröderna Coens Inside Llewyn Davis, dokumentären Jodorowski's Dune. Det handlar om intervjuer med François Ozon, Valeria Golino (skådespelerska känd från den andra Hot Shots-filmen, nu regissör) och tokhajpade Clio Barnard. Och vad tyckte Cannespubliken egentligen om svenska Ninja Thybergs kortfilm Pleasure - om inspelningen av en porrfilm.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista