Nobelpriset 2013 till Alice Munro

2013 tilldelades Alice Munro Nobels litteraturpris. Här samlas Sveriges Radios rapportering om pristagaren.

 • Nobelpriset.

  Idag delas Nobelpriserna ut vid en högtidliga ceremonin i Stockholm. Men litteraturpristagaren Alice Munro tar inte själv emot sitt pris. Hon är 82 år gammal och orkar helt enkelt inte med både resa och uppståndelse. Som sändebud i Stockholm har hon sin dotter, konstnären Jenny Munro, som Anneli Dufva träffade inför högtidligheterna, med frågan om och hur priset ändrat deras liv.

 • Pernilla August ger svensk röst åt Alice Munro årets Nobelpristagare i litteratur i ett samtal som sändes istället för det traditionella Nobeltalet i Börssalen i Stockholm. Hör Nobelpristagaren berätta om sitt författarskap och sitt liv.

 • Nobelpristagaren i litteratur Alice Munro kommer att hålla sin föreläsning. Men eftersom hon av hälsoskäl inte kommer till Sverige för att ta emot sitt pris sker det i stället på samma sätt som när Harold Pinter fick priset 2005.

 • Hon är årets nobelpristagare i litteratur, den kanadensiska författaren Alice Munro. Nu är hon även aktuell med en nyutgåva av boken "Tiggarflickan", som ursprungligen gavs ut på 70-talet. För översättningen står Karin Benecke.

 • Nobelpristagaren i litteratur, den kanadensiska författaren Alice Munro kommer inte till Sverige för att motta sitt pris. Det uppger Svenska Akademiens ständige sekretare Peter Englund på sin blogg.

 • Alice Munroe den kandensiska Novelisten som igår tilldelades nobelpriset litteratur 2013. I hemlandet Kanada är hon obligatorisk läsning i skolan, slipad, osentimental och till synes lätt att läsa har hon beskrivits som och är kanske på grund av detta just en sällsynt läst pristagare.

 • I kvällens Kulturradio fördjupas diskussionen om Alice Munro - årets Nobelpristagare i litteratur. Runt programledaren Anneli Dufva samlas författaren Agneta Pleijel, Munros svenska förläggare Johan Hilton och Marie Lundström från radions Kulturredaktion.

 • Nobelpristagaren i litteratur vill komma till prisceremonin. Men det är ännu oklart om den 82-åriga Alice Munros ork räcker hela vägen till Stockholm. Samtidigt fortsätter hyllningskören, men några få undantag, att sjunga den kanadensiska författarens lov.

 • Årets Nobelprisatagare heter Alice Munro. Den kanadensiska författaren är hyllad för sina noveller, vilket är hennes litterära form. Det är Kanadas första Nobelpris i litteratur. Motiveringen från Svenska Akademien var kort: "Den samtida novellkonstens mästare"

  |

  Är Alice Munro rätt Nobelpristagare 2013

 • Bästsäljande japanske författaren Haruki Murakami var ju storfavorit att vinna årets Nobelpris. Segervisshet förbyttes i besvikelse bland inbitna Murakami-fans som samlats i Tokyo i går kväll. Nils Horner var på plats.

 • Alice Munro, född 1931, är känd för att vara lika skygg som hon är läst och älskad. Nu är hon aktuell med sin fjortonde bok med fjorton nya noveller, översatta till svenska av Rose-Marie Nielsen. "Brinnande livet" är titeln på den.

 • 1 av 2
  2 av 2

  Vi närläser, analyserar och pratar om Alice Munros författarskap i veckans Lundströms Bokradio. Dessutom berättar Elizabeth George hur man får till en riktigt bra deckargåta, och så synar vi författarna i sömmarna: vad spelar deras kläder för roll?

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista