• I år är det supervalår med val till EU-parlamentet och Sveriges riksdag, kommuner och landsting. Kulturnytt kommer så klart att bevaka de kulturpolitiska debatterna och förslagen som läggs fram, men hur har 2013 varit ur ett kulturpolitiskt perspektiv?

 • 1 av 4
  2 av 4
  3 av 4
  4 av 4

  Sällan har svensk musik, och kanske framför allt hiphop, så frekvent figurerat i offentliga och politiska kulturdebatter.

 • Medieåret 2013 var året då dagspressens kris blev helt uppenbar. Mer än en journalist om dagen tvingades bort under året - kring 400 stycken, samtidigt som vi utbildar 1000 nya journalister varje år. En något märklig ekvation, tycker Kulturnytts mediekommentator Åke Pettersson.

 • Många har ju de senaste åren talat om att tv-serien är inne i en guldålder. Och frågan är om den svenska publiken någonsin har haft tillgång till så mycket serier som just nu. Och tv-serier är också huvudtemat när Roger Wilson, programledare för P1:s filmprogram Kino, sammanfattar tv-året här i Kulturnytt.

 • När kulturåret ska summeras i USA är det - som så ofta numera - inte den så kallade finkulturen i form av opera, teater eller litteratur som gjort störst avtryck. Det är istället än en gång - det som hände på MTV Video Music Awards, rapporterar vår USA-korrespondent Agneta Furvik.

 • Måns Hirschfeldt hissar och hånar det bästa och det sämsta från ett år med rekordmånga premiärer med flera höjdare och ännu fler som hör glömskan till. Kanske är receptet att ju mer svensk film det görs desto större chans att några enskilda blir riktigt bra?
  Men då får vi stålsätta oss...

 • 2013 var året då den konstnärliga yttrandefriheten kom upp på den politiska dagordningen. Under året växte intresset bland landets kommuner för att ansluta sig till ett system med fristäder för förföljda författare, men också för att bredda samma system till att omfatta konstnärer i alla uttryck.

 • Konståret 2013 var ett år när det stora bråket om Thielska galleriet var en pågående strid vid sidan av galleriets stora Munchutställningen som drog mängder av ny publik. 2013 fortsatte också konstmarknaden slå nya rekord där länderna på den arabiska halvön nu tillsammans med kineserna hör till de stora nya investerarna. Men vad har hänt på själva konstscenen. Vad kommer vi att minnas.
  Cecilia Blomberg blickar bakåt och kan inte glömma en händelse som kanske för alltid förändrar konstkartan.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista