Andrea Berntzen i filmen "Utøya 22. juli"
Andrea Berntzen hyllas för sin skådespelarinsats i filmen "Utøya 22. juli" Foto: Paradox Film/Agnete Brun

Både hyllningar och svalare recensioner för filmen"Utøya 22. Juli"

1:49 min

Recensionerna efter gårdagens världspremiär på filmen "Utøya 22. Juli" är blandade i den internationella filmpressen. Men norska medier är mest positiva och längst går NRK:s kritiker som kallar filmen för "inget mindre än ett mästerverk."

Det var i går som Erik Poppes film "Utøya 22. Juli" hade sin världspremiär i tävlingssektionen på filmfestivalen i Berlin och valet att göra en film om detta norska nationaltrauma gör naturligtvis att den varit en av de mest omtalade filmerna vid årets festival.

När filmkritikernas recensioner av filmen nu publiceras verkar de norska kritikerna ändå vara de som är mest positiva till filmen, med generellt höga betyg och hyllningar till regissörens val att helt fokusera på offrens perspektiv - terroristen själv syns knappt i bild i filmen.

De internationella kritikerna är lite mer avvaktande i sina omdömen: de unga amatörskådespelarna hyllas i de flesta av recensionerna och Andrea Berntzen som spelar huvudrollen Kaja kallas "formidabel" av tidningen Varietys kritiker och jämförs med en ung Jennifer Lawrence.

Men samtidigt frågar sig flera av skribenterna vad filmen egentligen vill berätta. The Hollywood reporter undrar vilken publik filmen egentligen riktar sig till och rent krasst vem som ska betala en biobiljett för att se den.

Längst i sin kritik av filmen går tyska Berliner Zeitung som tycker att det är en lätt obscen upplevelse att se den. "Det går inte att uppleva dessa unga människors lidande sittandes i en biostol" konstaterar recensenten och hade önskat sig en mer reflekterande film om traumat på Utøya.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista