Bokcirkelfrågor: Kärlekens Antarktis av Sara Stridsberg

Här är sex frågor om Kärlekens Antarktis som du kan ha användning för när du bokcirklar om de nominerade böckerna till Romanpriset 2019.

Fråga 1. Hur fungerar det poetiska språket med handlingen?

När jag läste Kärlekens Antarktis slogs jag direkt av hur den var skriven. Det poetiska språket som stod i kontrast med den hemska historien. Flera gånger tänkte jag ”Vilken vacker mening”, samtidigt som jag förfasades över det som hände. Det är trots allt ett grymt mord som inleder boken och som sedan återvänder vid ett flertal tillfällen i boken. Det fick mig att fundera på språket och vad som egentligen stod där. Varför tror du att hon har valt att berätta så? Hur är det att läsa? Och hur hade det varit om boken skrivits på ett annat sätt?

2. Varför, tror du, att berättelsen är icke-linjär?

Det hemska mordet i Kärlekens Antarktis fungerar som ett slags nav för berättaren Inni. I romanen reser hon genom tid och rum. Berättelsen rör sig bakåt i tiden till kvällen då Innis föräldrar träffades för första gången och fram till när hennes barn är vuxna. Gång på gång gör hon resan och passerar även dödsögonblicket. Varför tror du att Sara Stridsberg har lagt upp strukturen på det här viset? Och hur tror du att det hade varit om hon skrev historien linjärt? Och sen så är jag nyfiken: Ser du något mönster i hur de olika bitarna är upplagda?

3. Varför agerar berättaren som hon gör?

När det kommer till sitt eget öde är berättaren nästintill likgiltig till en början. Hon förstår vad som är på väg att hända när hon kliver in i bilen med den man som senare mördar henne, men ändå gör hon det. Boken igenom har hon ett slags självskadebeteende och söker tillflykt i heroinet. Nästan ett slags dödslängtan.

Vad beror det på, tror du? Och varför agerar hon som hon gör?

4. Vilka personer i romanen stannar kvar hos dig?

Det är berättaren Inni som för läsaren genom romanen och vi kommer allra närmast henne i boken. Men under romanens gång, både i framtid och dåtid, träffar vi hennes familj.

Jag blev berörd över sonen Valles liv och kände igen hans beteende hos gamla bekanta. Hans vilsenhet, och förståelsen för den, genomsyrar Innis blick. Hon är medveten om vad hon har gjort mot honom, men också vad hon aldrig gjorde.

Men det finns ett flertal andra familjemedlemmar och vänner som finns med i Innis berättelse. Vilka personer, förutom berättaren själv, stannar kvar hos dig och varför?

5. Vad tycker du om sättet som döden skildras på?

Det här kan tyckas som en konstig fråga. Men döden återkommer i samtliga av böckerna som är nominerade till Romanpriset.

I "Kärlekens Antarktis" är döden ett slags början. Det är vid dödsögonblicket som berättaren Inni frias från sin fysiska kropp och börjar göra resor fram och tillbaka i sitt och sin familjs liv.

I boken står det: ”Det sägs att man dör tre gånger. Min första gång var när mitt hjärta slutade slå under hans händer vid sjön i skogen, den andra gången när det som var kvar av mig sänktes ner i jorden inför Ivan och Raksha vid Bromma kyrka. Den tredje gången blir den sista gången någon säger mitt namn på jorden.” Bara som ett kort exempel.

Vad tycker du om sättet som döden skildras på?

6. Vad tycker du om boken?

Nu är vi vid den sista frågan gällande Sara Stridsbergs roman och det handlar kort och gott om ett utlåtande.

Jag personligen tyckte om Kärlekens Antarktis. Ibland tyckte jag att språket var något för adjektivtungt, men oftast njutbart. Till en början var jag också orolig att den skulle vältra sig i mordet och kännas effektsökande. Så blev det verkligen inte.

Istället blev det en historia som snarare handlade om familjen, även när den inte riktigt finns eller fungerar. Om att dö, men ändå inte. Att vara en del av samhället, men utan att få vara det. Ett slags gränsland, precis som Innis liv i eftervärlden.

Vad tycker du om boken?

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista