Bokcirkelfrågor: Allting växer av Lyra Koli

Litteraturveckan i P1:s skuggcirkel ger sig in på fjärde boken av de nominerade till Sveriges Radios Romanpris. Lyra Kolis "Allting växer".

1. Känns världen som en möjlig framtid?

Lyra Koli har i ”Allting växer” skrivit en dystopi där människor lever sina liv i klimatkontrollerade zoner. De reglerar sina hormoner via implantat och lever stora delar av sitt liv i virtuella verkligheter. Naturen är sekundär, om möjligt ännu mer bortprioriterad. Förströelser och meritpoäng är det som räknas.

Vad tycker du om världen Lyra Koli skriver fram? Känns den möjlig och vilka detaljer gillar du?

2. Vad gör berättarperspektivet med berättelsen?

Hela berättelsen om Jossi som ansluter sig till en radikal organisation som vill att naturen ska återta makten är berättad av en annan medlem, Monica. Hon är läkare, tillika syster till Jossis svärmor, och känner sig delvis ansvarig för Jossis öde. Det är spännande att Lyra Koli har gjort valet att berätta historien från hennes perspektiv, tycker jag.

Vad tycker du om valet av berättare? Hur påverkar det berättelsen att det är hon som berättar, istället för en allvetande berättare, eller varför inte Jossi?

3. Varför agerar Jossi som hon gör?

I ”Allting växer” finns det ett flertal karaktärer som inte riktigt är nöjd med livet i den klimatkontrollerade zonen. Berättaren Monica är en av dem. Maken Mads lever livet efter bästa förmåga, men det är något som skaver under ytan. De andra medlemmarna i Organisationen är inte heller nöjda. Men ingen, åtminstone i den här historien, är lika uppgiven och samtidigt upprörd som Jossi. Hon tar till alla åtgärder som finns för att distansera sig från samhället. Hon opererar ut implantaten i sin kropp, slutar med hormonerna och blir till slut försökskanin för Organisationens försök att förena sig med naturen.

Alla medlemmar i Organisationen, förutom Jossi (och till slut också Monica), lever ut en radikal sida, men har kvar en fot i samhällets bekvämlighet. Varför är det just Jossi som går hela vägen? Vad får henne att agera som hon gör?

4. Vad tror du är bokens budskap?

Organisationen, som förespråkar att invånarna ska komma i bättre kontakt med naturen, klassas tidigt som radikala, eller rent av en sekt. Något som jag tyckte var lite komiskt, eftersom det lät som en ganska snäll och även klok tanke i en värld där nästintill allt är artificiellt.

Samhället i stort vill få bort allt naturligt. Döden ska skjutas upp eller tillintetgöras. Det politiska partiet Nya humanisterna försöker profitera på ”själen” och all form av avvikande beteende straffas.

Men mitt i allt detta börjar vetenskapen leta sig in i Organisationens arbete. De börjar experimentera med biologin, sambandet mellan växt och människa, vilket kan få katastrofala följder. Det är väl rätt radikalt ändå?

Vad tror du att Lyra Koli vill säga med sin roman? Vad finns det för budskap?

5. Vad tycker du om sättet som döden skildras på?

I "Allting växer" är döden varken ett avslut eller en början. Det är en paus. Det talas knappt om döden i ”Allting växer”, utan om kryoniksömn. De som ”dör” blir en stjärna uppe på en artificiell himmel fram till den dag då vetenskapen har kommit så långt att de kan återupplivas och leva för evigt.

Jag tycker att det är något skrämmande med det hela. Att något som döden aldrig riktigt får bli berört, men de delar ut en form av dödsstraff när de söver ner de som inte passar in i samhället. Vad tycker du om den skildringen?

6. Vad tycker du om boken?

Det här är en historia som målar upp en annan värld, ställer frågor om vårt förhållande till naturen och vrider Frankenstein-berättelsen ett varv till. Den väcker minnen av andra dystopier, men de är oftast mörka och dystra. Den här världen känns som en ljus och fräsch. Kanske är det just det som gör den så obehaglig? Mörkret finns innanför det där polerade.  Romanens gestalter känns bortkopplade från det som många idag uppskattar, en trivsam promenad, de första varma solstrålarna på våren. Här hänger allt på livets förströelser och jakten på bekräftelse. Det är vad jag bär med mig från romanen.

Men det viktiga är ju vad du tycker. Vad är ditt utlåtande om ”Allting växer”?

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista