Kulturredaktionens Mattias Berg och Börshuset i Gamla stan i Stockholm.
Börshuset i Gamla stan i Stockholm och kulturredaktionens Mattias Berg. Foto: Hasse Holmberg/Scanpix/TT
KRISEN I SVENSKA AKADEMIEN

Fyra frågor inför Svenska Akademiens sammanträde

3:45 min

Kulturredaktionens Mattias Berg listar fyra frågor inför torsdagens sammanträde.

Ett längre samtal från P1 Kultur med Mattias Berg och SvD:s kulturchef Lisa Irenius om Svenska Akademien kan du höra i klippet nedan.

1. Hur många är de?

I förra veckan öppnade plötsligt de tre ledamöterna Sara Danius, Peter Englund och Kjell Espmark för att återkomma till arbetet, mer eller mindre tillfälligt, för att vara med under omröstningen kring nya ledamöter. Och sedan verkade de ändra sig. Så kommer de nu eller inte? För utan dem så blir det bara tio vid bordet – och man behöver enligt stadgarna vara minst tolv för att välja in nya ledamöter.

2. Hur många blir det?

Det hänger ju ihop med den första frågan. Om de blir så många att de kan välja in fler ledamöter – och om det då blir fyra nya som man har sagt, tre författare och en jurist. Då skulle man vara fjorton vid bordet, alltså även utan de här tre eventuella tillfälligt återkommande.

3. Vilka blir de?

Den frågan har inte blivit mindre komplicerad efter den senaste veckans turbulens. För vilka vill sitta i en akademi som fortfarande tycks vara ett så uppenbart getingbo? Jag tror inte det blir omöjligt, men alla kandidater kommer nog att tänka sig för ännu en gång innan de säger ja.

4. Hur blir det med Nobelpriset?

Där sägs just nu pågå en väldigt "skör" dialog, för att nu citera Nobelstiftelsens VD Lars Heikensten, mellan dem och Akademien.
Och jurister sade i gårdagens Kulturnytt att de inte tolkar det som att stiftelsen kan ta priset permanent från Akademien. Men samtidigt så kan man nog säga att hela Nobelprisets ställning ju ligger i dess anseende, kanske lika mycket som i den enorma prissumman. Och den valutan verkar ju vara väldigt devalverad just nu.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".