Svenska Akademien
Svenska Akademien. Foto: HASSE HOLMBERG

Svenska Akademien: Vi har ändrat stadgarna

5:57 min

Svenska Akademien har tagit beslut om att förändra stadgarna. Det säger ledamoten Per Wästberg till DN.

Hör kulturredaktionens Mattias Berg kommentera de senaste turerna i samtal med Roger Wilson i P1 Kultur – i ljudet ovan

På torsdagskvällen hade Svenska Akademien sin första sammankomst efter vårens många konflikter.

Och efter mötet meddelade ledamoten Per Wästberg att man tagit beslut om att förändra Akademiens stadgar. Det skriver DN.

På fredagsmorgonen skickade Akademien ut ett pressmeddelande där de säger sig ha gjort moderna omtolkningar av sina stadgarn, från slutet av 1700-talet. 
 
Förändringarna handlar om att man antagit så kallade stadgekommentarer för att citat "klargöra ledamötenas lojalitetsplikt mot Akademien", och hur "ärenden om uteslutning ska hanteras".

Margareta Thorgren är Informationschef på Hovet och förtydligar för Kulturnytt att Akademien alltså inte ändrat i själva stadgarna, utan bara tolkar om dem på ett nytt sätt.

Thorgren säger att Kungen kommer att informeras om det hela under nästa vecka och understrycker samtidigt att det bara Kungen som kan göra faktiska ändringar i stadgarna.
  
I P1 Kultur kommenterar kulturredaktionens Mattias Berg den senaste utvecklingen i Svenska Akademien. Lyssna via ljudknappen ovan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista