Jenny Wrangborg. Foto: Joakim Mathiasson

Jenny Wrangborg: "Vad ska vi göra med varandra"

2:19 min

Jenny Wrangborg debuterade 2010 med diktssamlingen "Kallskänken". Det var dikter om världen, kärleken och politiken. Sina dikter har hon ofta framfört, med eller utan musik, på scenen och vid demonstrationer. Samma teman återkommer nu när Wrang­borg kommer med sin andra diktsamling "Vad ska vi göra med varandra".

Det finns många stråk av världen i Jenny Wrangborgs dikter. Men två som dominerar. Den ekonomiska politik som obarmhärtigt strukturerar livet, och kärleken som kraften som, trots allt, håller samman det.

Wrangborg är en mästare på att beskriva hemlöshet­en, bostadslösheten, adresslösheten och utanförståendet som människor tvingas bära med sig också inne i det innersta av det nödvändiga samhällsmaskineriet. Hjulen som hålls i gång av dem som aldrig får sätta sig vid ratten.

Bäst är Jenny Wrangborg när hon är som mest konkret, när världens bestånds­ delar blir som mest synliggjorda. Men också det konkreta kan framstå som abstrakt när det blir alltför uppräknat utan att förbindas i en ny konkretion.

Precis som en av sina favoriter, Stig Sjödin, har Wrangborg inget flaggproblem, inget besvär med att ta ställning. Emellanåt kan hon däremot få problem med själva flaggningen. Det går inte att, oavbrutet och oavvänt, påstå världen, och i synnerhet inte om man vill skriva bra och därmed användbar po­li­tisk dikt.

Det är i stället när hon dröjer, minns, återkommer, antecknar, stavar sig igenom de förtigna alfabetet, som dikterna når längst. Inte när poeten tvingas konspirera för att för att det inte ska bli politiska nödrim.

Kanske är Jenny Wrangborg bäst när hon skriver om kärlek, den enda kraft som orkar hålla den politiska solidariteten vid liv. Där slipper versen det övergripande, det rutine­rat uppräknade, allt "måstande" som ibland tynger raderna. Här är det både stilla och starkt:

så var kärleken kampen
och kampen kärleken
så var kärleken och kampen
någonting ljust
på gränsen till vitt
som att titta rakt in i Medelhavets sol
och sikta lite högre

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista