"Fantastiska vidunder och var man hittar dem". Foto: Jaap Buitendijk / TT
"Fantastiska vidunder och var man hittar dem". Foto: Jaap Buitendijk / TT

Ljuvligt kreativt och virrigt kaos i nya filmen från JK Rowling

3:33 min

"Fantastiska vidunder och var man hittar dem" är en bok av JK Rowling om de magiska djur som bor i hennes trollkarlsvärld som nu blivit film. Jenny Teleman har sett filmen.

Den här praktiska zolomagiska läroboken syntes redan i berättelsen om Harry Potter?

– Jo, så är det ju. Det är en lärobok på trollkarlsskolan Hogwarts som lär vara skriven av en djurexpert, Newt Scamander, magizoolog och det är han som får bli huvudperson i filmen och ute på äventyr ungefär sjuttio år innan Harry Potter dyker upp.

Det är alltså 1920-tal och man kan fatta om detta är en stor dag för Harry Potter-dyrkarna: att få glänta på en murken, skimrande dörr rakt tillbaka in i Rowlings välgjorda trollkarlsfantasi, där varje dörrknopp kan ha ögon och alla vidunder har en zoologisk k beskriving. Allt det puttrande, blossande, påhittiga hos Rowling, att ge varenda talande spegel och kentaur detaljer, bakgrund, en riktig värld på något vis precis insjunken i tapeten, som ett magiskt bonvax över korkmattan, det är hennes våldsamma talang och såklart man vill in dit. Och allt det här omsorgsfulla finns kvar i manuset.

Väl tillbaka in i den världen, hur blir den i den nya filmen – är det en sorts "prequel"?

– Ja, New York på 1920-talet verkar lite färgat av de dramatiska politiska diskussioner som just nu ju har skakat USA. Scamander kommer dit med sin väska full av läskiga djur som han älskar och möter en iskall bank, sviniga politiker, utbredd segregation mellan trollkarlar och människor, rovkapitalismen mullrar, medan han stillsamt strider för att vilda gripar och fjälliga vidunder ska respektas. Den som kan sin Harry Potter ser en mycket ung Hagrid i den idealistiska, unge mannen, väldigt avigt och gulligt spelad av Eddie Redmayne.

 Så detta är en besjälad present till Harry Potter-älskarna?

– NEJ! Det är ju inte det och jag bankar min panna blå över hur mängden fantasi och effekter och humor som finns i de här jättefilmernas sen bara rasar ihop i en enda röra som är ett hån mot själva idén om dramaturgi. Djuren rymmer och sen galopperas det fram bland fina miljöer och filurer, en sjaskig nattklubb, en hel trollkarlsregering, ett Dickenskt barnhem, en brunstig flodhäst i Central Park – alltsammans ilsnabbt bortslösat och virrigt medan hus rasar och sprängs hela tiden. Till och med Johhny Depp dyker upp i några sekunder.

Det bästa är en väldigt liten resväska man kan kliva ner i. I den kan man vara och klappa djuren och få syn på dem och prata lite i lugn och ro, och mata månskenskalvarna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista