24 veckor

24 veckor. En film om abort som inte tar ställning för eller emot... fast för.

"Vi ställer in din turné"
3:23 min

Att göra en fri abort, i sjätte månaden hur är det? Går den att välja? Anne Zohra Berrached har regisserat den tyska berättelsen om en gravid kvinnas dilemma när hon får veta att barnet hon bär på inte är friskt

I Tyskland kan man under vissa speciella omständigheter, som ett förväntat allvarligt handikapp, göra en abort när som helst under graviditeten. Är det i sent stadium, till exempel tjugofyra veckor in, så går proceduren till på följande vis: Man injicerar en vätska i fostrets hjärta via en kanyl som förs in från utsidan av kvinnans mage. När fostret dött av hjärtstillestånd föder kvinnan fram det. Man får ha det hos sig ett tag, man får ett foto och ett fotoavtryck i ett kuvert som man sen kan öppna om man vill. Eller låta bli. Om allt detta ska ske beslutar i sista hand den gravida. Så ser det ut enligt lagen. Så ser det ut i praktiken, förklarar en barnmorska. Så ser den fria aborten också ut. Ibland. Välj.

 Det här vill filmen prata om, utan att ta ställning för eller emot, fast … för. Och för att hålla blicken rak på just möjligheten till den fria 24-veckorsaborten får det handla om en mogen familj. Om Astrid, känd komiker, hennes man och manager Marcus, en jämlik, generös kille, alldeles precist fångade i det tillstånd av målmedvetenhet, penningsug, konstnärlig lekfullhet och tryggt kontrollerade lättneuroser som präglar deras samhällsklass och kulturella hemvist - utbildad och socialliberal. Med dem bor deras friska, djupobserverande dotter. 

Samt en älskad karriär. Astrids. Inskrivet i denna urbana vänstertillvaro finns också fördomsfrihet mot det avvikande, det är på något vis självklart. Vid fyramånaderskontrollen visar det sig att fostret har en utvecklingsstörning.

Familjens bearbetning börjar. Med att hälsa på en grupp vuxna körsångare med Downs syndrom. Det här ska, kan och bör gå vägen.

Sedan kommer femmånaderskontrollen.

24 veckor klarar något väldigt svårt. Bland annat att inte dra iväg i mustiga bihistorier, inga relationsdramer, potensproblem eller fadersuppror konkurrerar med kärnfunderingen. Det finns ett val sent, sent in i graviditeten – hur ser det valet ut?

Skälen för eller emot är inte heller renläriga. Det är när blivande pappan säger orden "vi ställer in din turné" som den riktigt djupa svärtan glimmar till i Astrids öga som möter kameran. Det är ett svårt val. Hennes. Och ändå ska han vara helt jämställd. I alla andra sammanhang. Så är det. Vill man inte ha det så får man ha en annan lag. Filmen handlar bara om detta, och den är konkret, poetisk och slutar precis när den ska.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".