Nyårsdagen (2004)
1 av 5
Gunnel Wåhlstrand, "Nyårsdagen" (2004). Beskuren. Foto: Björn Larsson
Uppsala (2003)
2 av 5
Gunnel Wåhlstrand, "Uppsala" (2003). Foto: Björn Larsson
Biblioteket (2010)
3 av 5
Gunnel Wåhlstrand, "Biblioteket2 (2010). Beskuren. Foto: Björn Larsson
Mother profile (2009)
4 av 5
Gunnel Wåhlstrand, "Mother profile" (2009). Foto: Björn Larsson
Sandstranden (2016)
5 av 5
Gunnel Wåhlstrand, "Sandstranden2 (2016). Foto: Björn Larsson
RECENSION – KONST

Ömhet och obeveklighet: Gunnel Wåhlstrand på Magasin 3

Mårten Arndtzén ser tiden verka i Gunnel Wåhlstrands måleri
2:45 min

Gunnel Wåhlstrand slog igenom stort redan på sin examensutställning från Konsthögskolan, 2003. Hennes stora, svartvita tuschmålningar med motiv från den egna familjens fotoalbum både imponerade och engagerade, med sin klangbotten av trauma och sorg. Nu visas större delen av hennes produktion på Magasin 3 i Stockholm.

Plats: Magasin 3, Stockholm
Konstnär: Gunnel Wåhlstrand
Curatorer:  Bronwyn Griffith & David Neuman
Tid: T o m 11 juni, går sedan vidare till Museum Boijmans Van Beuningen, Rotterdam

I stort sett alla Gunnel Wåhlstrands verk ramas in av berättelsen om hennes far, som tog sitt liv innan han hunnit lämna några bestående avtryck i hennes medvetande.

Att de trots det blir allmängiltiga beror först och främst på att hon misslyckas, är dömd att misslyckas med att återskapa minnen hon aldrig ägt, att – som hon själv säger – flytta in i de fotografier hon avbildar.

Det jag ser, på den här sidan om dem, är motsatsen till närvaro. Ett foto är ju redan ett förvanskat minne. Och hur många veckor och månader Wåhlstrand än lägger ner på att återge det, i minsta detalj, så är hon dömd att addera ännu ett lager av utplåning.

Man kan nästan röra vid den, här: tidens obeveklighet.

Det är därför den blir så drabbande, den ömhet med vilken hon närmar sig motiven: varje mjukt belyst hårstrå i mammans 60-talsfrisyr artikulerar en kärlek vi också, nästan, kan ta på.

Man kan nästan röra vid den, här: tidens obeveklighet.

Utan nostalgi, för tragedin är mer än en bakgrundsberättelse. Det är svårt att avgöra om det är Wåhlstrand eller vi som letar efter en förklaring i bilderna, men den instängdhet som stiger ur dem är ändå objektiv.

I det här familjealbumet ler man gärna, förbindligt. Men skrattar gör man inte, och inte ens utomhus under höga himlar känns luften riktigt fri.

Gunnel Wåhlstrands pedantiska metod är ju, i sig, helt samstämmig med den kontrollerade övre medelklasskultur som den bär fram, på pappret. Ett enda felsteg och hela målningen får kasseras.

Men för en fem-sex år sedan började hon ta sig friheter, genom att retuschera bort människorna ur bilderna och dessutom kolorera dem försiktigt. Några av de bilderna blir, om än vackra och skickligt utförda, just lite tomma för mig.

Andra öppnar sig på ett nytt sätt, som "I Stugan" (2102/13): en vid första anblicken oansenlig interiör som blir just ett rum, snarare än bild av bild; ett rum där man kan slå sig ned och försjunka i tidens gång. Se den öppna sig.

Och så, ifjol, tar Wåhlstrand ett resolut kliv ut ur det förgågna med "Sandstranden" (2016) – en målning baserad på ett foto utan historia, ett hon tagit själv, föreställande grunt vågskvalp på en stenig sandstrand. I sig säger den mig inte mycket, i utställningen får den en dramaturgisk funktion, som ett löfte om att sorgen har ett slut.

Samtidigt som hon visar mod och anträder ny mark, konstnärligt, upplever jag henne – för första gången – som en aning tillrättalagd här.

Relaterat

Mer om Konst- och formrecensioner

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".