Jens Lekman.
Jens Lekman. Foto: Ellika Henrikson
RECENSION – MUSIK

Jens Lekman vill dansa till det sorgliga

Tali da Silva om låtar som får världen att verka lite mer magisk
2:37 min

Jens Lekmans "Life Will See You Now" är hans första album på fem år. Kulturnytts Tali da Silva hör en rytmisk pärla om att åldras.

Titel: "Life Will See You Now"
Artist: Jens Lekman
Genre: Pop
Producent: Ewan Pearson
Betyg: 4 av 5

"Life will see you now" handlar om att bli äldre. Att undra om man valde fel den där eller den där gången, om vad meningen med allting är och hur det känns när du själv och dina vänner börjar få allvarliga sjukdomar. Allt till toner av disco, samba och calypso.

De bästa låtarna är de som får en att vilja testa skolsalsan eller till och med göra den dumma lilla handklappen ovanför huvudet fast de handlar om ångest. Låtarna som vill att vi ska dansa till det allra mest sorgliga.

Det rostiga hänglåset runt alla stela, muttrande mäns hjärtan

Jens Lekmans texter är unika och detaljrika på ett sätt som får en att le. Det är inte bara den 3D-utskrivna tumören, det är det rostiga hänglåset runt alla stela, muttrande mäns hjärtan och så 1990-talets Jens som lyssnar på, just det, Puff Daddy, som rapparen hette för tjugo år och trettio namnbyten sedan.

Men det är just det han gör så bra som ibland går lite för långt. När han blir så där sjukligt finurlig och det hörs hur länge han suttit och knåpat, när den duktiga fiffigheten står en upp i halsen. Då önskar man att han inspirerats ännu mer av calypsosamplingarna och lossat slipsen lite, lite till.

Jens Lekmans kärleksballader skulle kanske inte platsa i filmer som "Bodyguard" eller "Titanic". Men det är just att de utspelar sig på en tråkig tågperrong eller busshållplats som får ens egen värld att framstå som lite mer magisk, så där som riktigt bra låtar gör.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".