De tre NASA-anställda matematikerna som bidrog till USAs första bemannade rymdresa.
De tre NASA-anställda matematikerna som bidrog till USAs första bemannade rymdresa. Foto: Fox
RECENSION – FILM

"Dolda tillgångar" – feminism, etnicitet och rymdrace i underhållande mix

3:06 min

I serien bortglömda kvinnliga pionjärer får vi nu tre nya namn. De afroamerikanska matematiker på NASA som bidrog till den första bemannande rymdresan.

Filmens titel: "Dolda tillgångar"
Originaltitel: Hidden Figures
Regissör: Theodore Melfi
Skådespelare: Taraji P Henson, Octavia Spencer, Janelle Monáe, Kevin Costner, Kirsten Dunst
Genre: Drama
Betyg: 4 av 5

Det är alltid lika intressant när ett geni ska presenteras på film. Nu är det den kvinnliga matematikern Katherine Johnson som plötsligt får tillträde till NASAs innersta krets av ingenjörer, ledd av en bekymrad Kevin Costner.

Uppflugen på en stege framför en enorm svart tavla och med en vit krita i handen, får hennes snabba beräkningar de manliga kollegerna att tystna och häpna. USAs myndighet för luft- och rymdfart har precis förlorat rymdkapplöpningen med Sovjetunionen, som 1961 lyckades placera Jurij Gagarin i en omloppsbana runt jorden först.

Desperationen var underförstått så stor att man var beredd att pröva underbarnet Katherines förmågor, trots att hon var kvinna och dessutom av afroamerikanskt ursprung. En glasögonprydd plugghäst som redan som liten flicka räknade 1, primtal, primtal, 4, primtal, 6… och så vidare och som tack vare sin begåvning fått stipendier till högre utbildning.

På många sätt är Dolda Tillgångar en askungesaga, med alla de överdrifter och skönmålningar som måste ingå. Det är som att regissören tror att historien måste sockras med extra glada skuttiga barn, smådumma poliser och snipiga blonda kontorsråttor - för att vi ska stå ut med vansinnet den faktiskt berättar om.

De tre hyperbegåvade väninnorna på NASA som hela tiden tvingas förhålla sig till den vardagsrasism som omger dem. Den vita polisen som förutsätter att de har onda avsikter när deras bil har fått motorstopp i hettan. De separata toaletterna, Katherines kaffekanna märkt med ”colored”.

Det spelar ingen roll hur många gånger detta har beskrivits, det är alltid för få.

Men det som gör Dolda tillgångar till bra underhållning dessutom, är att den på ett mycket raffinerat sätt lyckas kombinera den antirasistiska kampen med kapplöpningen till rymden. Det ger en sinnesutvidgande och hoppfull bild av att alla gränser är möjliga att överskrida. Kanske kommer vi till slut också att få historier som inte måste använda genikult för att bedriva politik.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista