Jesper Christensen är magnifik som den åldrade kung Haakon. Foto Studiosentertainment
Jesper Christensen är magnifik som den åldrade kung Haakon. Foto Studiosentertainment Foto: Njutafilms
RECENSION – FILM

När den norske kungen sa nej till Hitler

Gunnar Bolin: "Sevärd och välberättad skandinavisk samtidshistoria"
2:05 min

"Kungens val" är en av Norges största filmsuccéer någonsin. Handlingen kretsar kring kung Haakons nej till Hitlers krav på norsk kapitulation.

Titel: "Kungens val"
Originaltitel: "Kongens nei"
Regissör: Erik Poppe
Skådespelare: Jesper Christensen, Anders Baasmo Christiansen, Tuva Novotny m fl
Genre: Drama
Betyg: 3 av 5

Det här är en klassisk "blåsalivihistorienfilm". Men de kan ju göras på en mängd sätt och här har regissören Erik Poppe valt att inte offra någon sanning på det dramaturgiska altaret. Vad nu sanning är när man sysslar med historia. Här betyder det hur som helst att vi till exempel inte får se någon tillagd, smäktande kärleksaffär, inga påklistrade hjältedåd. Och väl är väl det, för alla norrmän känner den här delen av sin samtidshistoria lika väl som de flesta svenskar kan mordet på Olof Palme. Filmen handlar om dagarna när tyskarna ockuperar Norge 1940 för, som de säger, att "skydda dem från den brittiska imperialismen".

Norge svarar med att beskjuta de tyska skeppen. Tyskarna besvarar elden och ett diplomatiskt spel tar vid där Vidkun Quisling sätts in som tyskarnas marionett i en provisorisk regering, men man vill ha den norske kungen med sig för att ge regeringen legitimitet och för att få stopp på striderna. Kungen vägrar och får fly till England.

Jesper Christansen är som plågad åldrad monark som helst leker med barnbarnen fullständigt trovärdig.

Erik Poppe berättar osentimental timme för timme med den gamle kung Haakon i centrum.

"Kungens val" är, jag får erkänna, en historielektion för mig som inte hade alla dessa detaljer klara för mig. Jesper Christansen är som plågad åldrad monark som helst leker med barnbarnen fullständigt trovärdig med sorgsna håliga ögon, där man känner hur sliten han är mellan plikt och privat längtan. Det är snyggt, med tacknämligt nedtonade actionscener, och även om en blond ung hjältesoldat blir lite klibbig så är "Kungens val" sevärd och välberättad skandinavisk samtidshistoria.

Mer om Film- och tv-recensioner

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".