Kristofer Ahlström
Kristofer Ahlström. Foto Gabriel Liljevall Foto: Gabriel Liljevall
RECENSION – LITTERATUR

Livsfarlig kärlek i Kristofer Ahlströms roman "Hjärtat är bara en muskel"

Ulla Strängberg: Och som han skriver!
2:34 min

Kristofer Ahlström är författare och kulturjournalist. Nu kommer hans tredje roman, "Hjärtat är bara en muskel" som tar avstamp i sorgen efter en älskad människa.

Recension: Detta är en professionell bedömning. Omdömet som uttrycks är recensentens eget.

Titel: Hjärtat är bara en muskel
Författare: Kristofer Ahlström

Kristofer Ahlström är en författare som rör sig i själens dunkla rum. Elisabeth vårdas på sjukhus efter en bilolycka när hon miste Isak som slungades ut ur bilen medan hon själv blev fysiskt oskadd. Men en nattsvart sorg håller henne vaken dygnet runt och på uppmaning av läkarna skriver hon ner sina minnesbilder av det som hänt och av deras  stormiga förhållande.

Isak, mannen med ögon som skiftar i gult och grönt som fångar hennes blick när hon kör sin vanliga busslinje genom Stockholm. Ett sekundsnabbt, ordlöst möte som dröjer sig kvar. Han var en människa som hände henne. Hon som memorerar poeten Ann Smith som stödord i minnet: ”Den som ingen rör vid med omtanke, blick och hand, blir utan liv.”

Och när de möts. Hon jublar: En annan ensam! En annan som insett att läsning gör en ensam och missförstådd. En öppning. En början till något nytt.

”Ahlström är en författare som tar orden och livet på allvar.”

Men i förälskelsens rus vaknar svartsjukan. Vem är Isak egentligen? Content manager som säljer idéér, utformar kampanjer. Som inte hör av sig på sina tjänsteresor trots att han lovat. Hans hemliga förflutna som kommer ikapp.

Allt berättas från Elisabeths perspektiv. Hon balanserar på gränsen till sammanbrott, slits mellan tillit och avståndstagande. Kristofer Ahlström skildrar henne som en kvinna paralyserad av sin egen rädsla att inte bli älskad. Det låter så banalt, men Ahlström bjuder in läsaren att själv fylla i med sin egen historia som medskapare, att både vända sig inåt och söka sig utåt.

Det här är en roman i Hjalmar Söderbergs anda. Stockholmsmiljöer flimrar förbi och de älskandes kamp med demonerna. Jubelskrik och rop på hjälp i ett evigt kretslopp. Och vad gör man med sorgen, det oläkta såret? Finns det en försoning i att en dog och den andra  fick leva?

Ahlström är en författare som tar orden och  livet på allvar. Hjärtat är bara en muskel , som så lätt kan brista. Han skriver om den livsfarliga kärleken. Och som han skriver!

Mer om Litteraturrecensioner

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".