Susanne Sundför.
Susanne Sundför. Foto: Pressbild.
RECENSION – MUSIK

Susanne Sundfør sjunger om olja och kärlek

"Är det musik för people in trouble? Nej, inte om de vill bli på bättre humör"
2:50 min

Susanne Sundfør är en av Norges största popframgångar under 2000-talet. Hennes sjätte album, "Music for people in trouble", är en genre-tombola om krig, förlorad kärlek och norsk olja.

Recension: Detta är en professionell bedömning. Omdömet som uttrycks är recensentens eget.

Susanne Sundførs albumtitlar är inte bra, men det är i alla fall ingen som behöver köpa grisen i säcken. Det förra hette "Ten lovesongs" och det var också precis vad vi fick, paketerade i mörk, melodiös pop med discoinslag.

Och i "Music for people in trouble" finns låtar för alla möjliga sorger. Men är det musik för people in trouble? Nej, inte om de vill bli på bättre humör. Men det är ett album att vara ledsen i, för dem som vill det.

Det hörs att Susanne Sundfør vill göra sig lite svårare efter det stora internationella genombrottet med "Ten love songs". Nu sjunger hon om förlorad kärlek men också om klimatångest och världens krig.

Flera gånger låter hon oljekriser och kärlekskriser flyta samman till samma slags sorg. Eller åtminstone sorger som förstärker varandra, så som det är när allt känns hopplöst.

Historien om att tvingas lämna silvret bakom sig när man flyr från ett krig har berättats många gånger förut och långt mer framgångsrikt av andra. Sundførs storhet ligger i hur hon gestaltar det rent musikaliskt eller bara ljudmässigt. När hon placerar en surrande drönare precis ovanför huvudet på mig, lite längre än vad som är trevligt, berättar hon mer om kriget än med sin låttext.

Musikaliskt är "Music for people in trouble" utmanande, men också underbar om man bara sätter sig längst bak i bussen och åker med. Susanne Sundfør rör sig obehindrat mellan jazz och americana, folkmusik och mässande munkar.

Förutom drönare hörs fågelkvitter, porlande vatten, klockringning, någon som går över ett golv. Allt hålls samman av Sundførs gigantiska röst, som tycker om att befinna sig någonstans mellan det lite läskiga och skeva och det vackra och storslagna.

"Music for people in trouble" handlar inte om att bli arg över världens tillstånd utan snarare om att släppa taget, och om tomheten som uppstår. Det finns en frihet i att ge upp, i alla fall om man lyckas göra det så vackert som Susanne Sundfør.

Mer om Scen- och musikrecensioner

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".