Mamma Halley (Bria Vinaite) och hennes dotter Moonee (Brooklynn Prince).
Mamma Halley (Bria Vinaite) och hennes dotter Moonee (Brooklynn Prince). Foto: Scanbox
RECENSION – FILM

"The Florida Project": Starkt och sinnligt ur barnperspektiv

Nina Asarnoj recenserar "The Florida Project"
2:39 min

"The Florida Project" är en färgrik berättelse om sexåriga Moonee och hennes kompisar som lever laglöst och lyckligt i motellbebyggelsen runt Disney World.

Missa inte Karin Svenssons intervju med Willem Dafoe under artikeln

Recension: Detta är en professionell bedömning. Omdömet som uttrycks är recensentens eget.

Filmens titel: The Florida Project
Regi: Sean Baker
Manus: Sean Baker och Chris Bergoch
Skådespelare: Brooklynn Prince, Bria Vinaite, Willem Dafoe m.fl.
Genre: Drama
Betyg: 4 av 5

The Florida Project är en misärskildring i tuggummifärger. Motellet där Moonee och hennes kompisar bor är syrenlila. Inte bara själva fasaden, även takteglet är spraymålat i lila. Möjligen är färgsättningen inspirerad av Disney World som larmar bortom de stora parkeringarna, vid motellområdets yttersta horisont.

I filmen hör man ljudet från fyrverkerierna men ser dem inte i bild. En av många smarta metoder regissören Sean Baker har för att berätta sin historia. För Moonee har förstås inte satt sin fot på nöjesfältet som ligger så nära. Hennes värld består av loftgångarna utanför de tillfälliga rummen, under någon av betongtrapporna eller när hon lämnar området och går på upptäcktsfärd genom det starkt gröna Floridagräset.

Det är sommarlov och hennes unga mamma Halley lever på bidrag och tillfälliga dansjobb. Men Moonee och hennes kompisar tigger pengar till glass och får gratis lunchpannkakor vid bakdörren på kompisens mammas extrajobb. Och de inte bara överlever, världen är ett ständigt pågående äventyr.

De är filmisk släkt med ungdomarna i Andrea Arnolds ”American Honey” som kom häromåret, den var verklighetsbaserad och handlade om de unga människor som drogar och driver runt i minibussar och överlever genom att sälja tidningsprenumerationer. Även den filmen var en estetisk bildfest i starka färger om nyfattigdomens Amerika.

”The Florida Project” handlar på sätt och vis om när dessa tonårsbarn får egna barn. Moonees mamma bedriver sitt föräldraskap med simmig blick, pengabrist och ständiga svordomar, men hon dansar också med sin dotter i regnet. ”The Florida Project” ställer svåra frågor om barnets rätt och samhällets ansvar, men framförallt är det en stark och färgrik och sinnlig historia där barnen för en gångs skull är de verkliga huvudpersonerna.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".