Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Diane Kruger gör huvudrollen i Fatih Akins nya film "Utan nåd".
Diane Kruger gör huvudrollen i Fatih Akins nya film Utan nåd. Foto: Studio S Entertainment
RECENSION - FILM

Gripande om sviken kvinna

Hör Gunnar Bolins recension
1:45 min

Idag är det premiär för den tyska filmen Utan nåd i regi av Fatih Akin, en film om morden på en tyskkurdisk familj.

Recension: Detta är en professionell bedömning. Omdömet som uttrycks är recensentens eget.

Titel: Utan nåd
Regissör:
Fatih Akin
Manus: 
Fatih Akin
Skådespelare: 
Diane Kruger, Denis Moschitto, Numan Acar m fl
Genre:
Drama
Betyg:
4 av 5

Katja drabbas av det som många anhöriga till mordoffer får genomlida. Polisen följer scenario 1A. Gäller det som här - en kurdisk man som sprängts i luften med sin lille son - måste han ha varit politiska aktiv och ha ett tidigare förflutet som lättare knarklangare, ja det är säkert fråga om en uppgörelse kriminella emellan.

Men Nuri, maken, har skaffat sig ett tryggt borgerligt liv med ett hederligt arbete. Men säg det till den polis som är övertygad om att det är ännu ett sånt där internbråk i ett problemområde.

I Tyskland väckte filmen viss debatt eftersom den så tydligt anspelar på de tio mord som utfördes av en nazistisk liga mellan år 2000 och 2007. Akin lägger in små likheter i mordet på Katjas son och man från denna, en av Tysklands mest omtalade och omskrivna rättsprocesser någonsin, och den pågår än.

Jag kan förstå invändningarna från det land där man lever med denna process inpå kroppen, men vi andra ser ett drama om ett aktuellt ämne utan de kopplingarna till verkligheten. Och som sådant är det starkt och gripande, även om det när Katja väl sitter i rättssalen med den slemmige försvarasdvokaten till de två anklagade nazisterna tippar över åt det alltför slitna schablonhållet. Den snaggade advokatens överlägsna flin kommer några gånger för mycket - tack, vi har förstått vad han står för.

Men mycket tack vare Diane Kruger i huvudrollen, så blir ändå "Utan nåd" Fatih Akins bästa film på länge, ett drama om en kvinna som förlorat allt, hela sin familj, berättat så att jag känner desperationen hos den som känner sig sviken av allt och alla.

Mer om Film- och tv-recensioner

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".