RECENSION - FILM

Festen spårar ur i "Booksmart"

2:13 min

RECENSION. Två high school-tjejer som aldrig har festat, gör sitt yttersta för att ta igen allt kvällen innan examen. Joakim Silverdal har sett "Booksmart".

Recension: Detta är en professionell bedömning. Omdömet som uttrycks är recensentens eget.

Amy och Molly har aldrig gjort några misstag. De har skött skolarbetet exemplariskt och varit aktiva i alla de rätta elevföreningarna. Allt för att öka chanserna att komma in på USA:s bästa universitet.

Men när det visar sig att många av skolans största festprissar också kommit in på de skolorna, ser Amy och Molly rött och försöker få den sista festkvällen innan examen att bli ett minne de sent ska glömma.

Booksmart har kallats för en kvinnlig Superbad och visst har den likheter med 2007 års hitkomedi. Mycket av humorn här finns i det obekväma – både för rakryggade Molly och lite mer neurotiska Amy.

Det är också det som gör Booksmart så bra. Förstagångsregissören Olivia Wilde har förstått att även en urspårad komedi måste vara grundad i karaktärer vi förstår oss på.

Dynamiken mellan huvudrollsinnehavarna Beanie Feldstein och Kaitlyn Deaver är fantastisk. De har redan sedan tidigare visat prov på sina skådespelarkunskaper i indiefilmer som Lady Bird och Short Term 12 och jag hoppas verkligen att den amerikanska filmfabriken ser till att hålla hårt i de här två guldklimparna till skådespelare.

Som bäst är Booksmart nog ändå när den kanaliserar det bakomliggande allvaret – det som alltid även fanns i John Hughes 80-talskomedier. De allra bästa komedierna låter karaktärerna balansera på den allvarliga eggen för att vi ska bry oss om vad som händer. Eller som den amerikanske recensenten Roger Ebert uttryckte det: "film är en empatimaskin".

Det är väl det egentligen. Men sedan även scenen när de knyter fast sitt långa hår framför ansiktet som en mask, innan de ska pressa ett pizzabud på information. Det är nog det roligaste jag sett i år.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista