RECENSION – FILM

Så gick Hilma af Klints målningar från vinden till världens största museer

2:06 min

Hilma af Klints efterlämnade verk fick först visas 20 år efter hennes död.  Sakta har hennes betydelse som konstnär vuxit. "Bortom det synliga" heter nya dokumentärfilmen som Gunnar Bolin har sett.

Recension: Detta är en professionell bedömning. Omdömet som uttrycks är recensentens eget.

Hur många filmer har jag inte sett där man ska visa en framstående konstnär i full färd med att måla?

Och hur många gånger har jag inte känt den lätta genansen över att jag inte tror på att Kirk Douglas, Willem Defoe eller Stellan Skarsgård verkligen målar så fantastiskt.

Men i Bortom det synliga så lyckas regissören Halina Dyrschka bland mycket annat återskapa hur Hilma af Klints märkligaste verk blir till och det är nästan magiskt att se någon med säker penselföring spela den målande Hilma.

Annars är Bortom det synliga till formen en ganska konventionell dokumentär om en konstnär med många intervjuer, enstaka människor som kände Hilma af Klint några är med från äldre filmer, många nya med släktingar, forskare och konstnärer, och den vågar gå på djupet, analysera hennes verk.

Och en gång för alla vill man nu säga: "Jo, af Klint var först, hon slår Malevitj som världens första abstrakta konstnär med några år, vad det nu är som är så viktigt med det, det viktiga är väl att Hilma af Klints märkliga konstnärskap nu visas i och tas fram i ljuset, så känns Guerilla Girls-epilogen, med hur många kvinnor som hållits borta från rampljuset i konsthistorien som lite påhängd.

Jo, vi vet, och har förstått det. Men det är en randanmärkning. "Bortom det synliga" är en vacker dokumentär som både tar sitt ämne och sin publik på allvar.