RECENSION – LITTERATUR

Svartstilla – en debutroman om att sörja. För mycket?

2:20 min

Den norska debutromanen "Svartstilla" av Susanne Skogstad handlar om en kvinna som sörjer sin man. För mycket. Tycker vissa.

Recension: Detta är en professionell bedömning. Omdömet som uttrycks är recensentens eget.

Titel: Svartstilla
Av: Susanne Skogstad
Översättning: Cilla Naumann

Vad händer egentligen när ett sådär 40-årigt äktenskap löser upp sig för att döden kom förbi och plånade ut den den ena?

Kan den som blev kvar kanske få krypa in under makens gamla jacka och bara ligga där och låta det svartstilla välla fram och tillbaka, inte vara -någon. Inte mamma inte fru, bara saknad. Möjligen hasa fram på väldigt långsamma promenader bland det för stora husets gamla grejer och lägga fingrarna på minnena. Inte gå vidare, börja på nåt nytt, skärpa sig stimulera sig eller sakta men säkert bli lite gladare igen. Kan det gå för sig?

Ligg inte under pappas gamla jacka och deppa.

Förresten, gärna bara prata om han som försvann i resten av livet tack!

Nej det får man inte säger romanen "Svartstilla"som utvecklar sig till ett stillsamt lågande försvarstal för gamla pars rätt att slippa sina rationella barn. De som efter döden vill städa ur en halvsekelgammal kärlek de inte vet något om. De vuxna barn som tar kommandot över sorgen och ändå ganska otåligt tröstar och försöker pigga upp den liksom nödvändigt deprimerade halvan som är kvar.

Men ett annat fint stråk i romanen är berättelsen om hur mamma och pappa, de som nu är änka och död, i smyg skrattade åt sin allvarliga tvärsäkra lilla son, filurande över hur vi två, i vår perfekta kärlek kunnat får ett så …gulligt men ganska löjligt barn.

Det är samme son, Jon som nu sammanbitet kastar nästan alla deras gamla saker, och just tvärsäkert ordnar en plats på äldreboendet till änkan. Och inte tycker hon ska ligga under pappas gamla jacka och deppa.

"Svartstilla" är faktiskt en märkvärdigt inkännande roman som långsamt lägger försiktig mening till mening som tillsammans avslöjar de våldsamma drama som pågår i mången familj just nu, där barn och föräldrar ska byta maktposition. Medan döden tittar på.