KALMAR

Polsk politisk konst i Kalmar

Det har varit världspremiär i Kalmar, en av Polens största konstnärer just nu har sin första soloutställning i Sverige, på Kalmar Konstmuseum.

Bland annat visas en rykande färsk konstdokumentär från Kuba men också andra filmer. Vår reporter Erika Norberg fick ett samtal med konstnären själv, Artur Zmijewski.

Han har blivit känd för råa dokumentära och politiska filmer de senaste åren, i Kalmar visas bland annat Repetition, en film där han återskapar ett socialt experiment som genomfördes på 70-talet där en grupp män delas slumpvis in i fångar och fångvaktare och stängs in i en byggnad och så filmas de.

Här visas också två filmer som har stark koppling till situationen i Gaza, temat för allt är människors beteende i konflikter, hur olika verklighetsbilder skapas och hur ideologier kan hjärntvätta grupper av individer

I den nya filmen Habana Libre från socialismens Kuba skildrar Zmijewski en tillvaro i enorm fattigdom där människorna är slavar under ett system, ibland blir det helt absurt.

Samtidigt som man ser hur de vuxna sitter och silar grus för att kunna blanda ny betong och samlar skräp att sälja övar skolbarnen på hur man går på en cat-walk.  

Övningar som dessutom leds av en lärare, Artur Zmijewski, som säger att han vill verka som en sorts journalist  i sitt konstnärskap tolkar den här modelektionen som en bild av drömmen om ett annat liv.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista