Brist på bostäder för nyanlända skapar kaos

1:56 min

Bostadssituationen för nyanlända är i många kommuner är kaotisk. Många bor trångt och flyttar runt och det förekommer att personer blir både ekonomiskt och sexuellt utnyttjade.

Flera kommuner måste allt oftare rycka in akut för att ge barnfamiljer tak över huvudet. Daniel Ransholm är integrationssekreterare i Malmö:

– Det känns som att det sakta blir fler och fler familjer som socialtjänsten måste hjälpa eftersom de inte har tak över huvudet.

Ekot har gjort nedslag i tio kommuner med relativt högt flyktingmottagande. I nio av dem berättar chefer och handläggare om en mer eller mindre kaotisk bostadssituation.

Malmö, Kristianstad, Trollhättan och Sollefteå är exempel på kommuner som allt oftare måste rycka in med aktutboenden för nyanlända familjer som plötsligt blivit bostadslösa.

Många bor trångt och flyttar runt på olika adresser och på många håll finns inte ens lägenheter i glesbygden längre. Det säger bland annat Jan Lundberg som är socialsekreterare i Sollefteå kommun:

– Nu vill jag säga att vi har bostadsbrist, egentligen i hela kommunen. Även inklusive orterna utanför centralorten.

I Nässjö och Sollefteå har handläggare hört om inneboende kvinnor som blivit sexuellt utnyttjade:

– Vi har stött på ensamma kvinnor som bor hos män, där man kan misstänka att man far illa och att man helt enkelt får betala på andra sätt än genom ekonomiska transaktioner, säger Jan Lundberg.

Enligt Boverket behövs i år ungefär 38 500 bostäder till nyanlända och just nu sitter nästan 9000 personer med uppehållstillstånd kvar på Migrationsverkets anläggningar.

Samtidigt är sedan ett år tillbaka en adress själva biljetten till arbetsförmedlingen och etableringsersättningen. June är en av många som betalat för en adress där hon inte kunde bo, och det är en uppåtgående affärsverksamhet tror hon.

– It´s a trending business.

Enligt Skatteverket har det under det senaste blivit vanligare att många personer skriver sig på samma adress. Men Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson har idag inga konkreta förslag på att ändra reglerna kring etableringsersättningen:

– Grundproblemet är bostadsbristen. Hur man ska ändra i reglerna vågar jag inte svara på idag. Vi tittar över hela etableringsreformen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista