Polis vid gränskontroll i Hyllie och genrebild på papperslös flykting
Foto: Johan Nilsson/TT, Janerik Henriksson/TT.

Polisen oroad över fler papperslösa

1:43 min

Polisen tror att antalet papperslösa kommer att öka kraftigt de kommande åren. Samtidigt blir polisens inre utlänningskontroller allt färre. Det finns risk för växande skuggsamhällen, säger gränspolischefen Patrik Engström.

– Det är personer som lever vid sidan av samhället, personer som riskerar att utsättas för brott och som inte kan gå till polisen. Personer som arbetar olagligt och riskerar att utnyttjas som billig arbetskraft, som får betala dyrt för sitt boende.

– Men det är också personer som kan lockas eller drivas in i kriminalitet för att kunna försörja sig, säger gränspolischefen Patrik Engström.

Förra året utförde polisen nästan 19 000 inre utlänningskontroller, vilket är flera tusen färre än året innan trots att regeringen sagt att det måste bli fler avvisningar. Minskningen beror på att polisen har det tufft i dag bland annat resursmässigt, berättar Patrik Engström.

– Vi har en återinförd gränskontroll som kräver resurser av oss, vi har verkställighetsärenden som ska genomföras och vi har haft en serie gängrelaterade skjutningar och andra våldsdåd. Allt detta måste vi prioritera och då har vi inte kunnat prioritera inre utlänningskontroller.  

Den 1 januari hade polisen över 12 000 ärenden med efterlysta från Migrationsverket. Ingen vet hur många av dem som finns kvar i Sverige. Ändå tror myndigheterna att fler än i dag kommer att hålla sig gömda i Sverige framöver.

Dels beror det på de nya reglerna som gör att personer som får beslut om avvisning och inte lämnar landet frivilligt blir av med mat och boende, förklarar Patrik Engström.

– Men det beror också på att omvärldsläget, som det se ut just nu, innebär också att väldigt många människor upplever att de har få andra platser att söka sig till. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista