EU-valet

Splittrat om koldioxidskatt

2:08 min

De svenska partierna är splittrade i synen på en eventuell EU-skatt på koldioxid, det visar en undersökning som Ekot har gjort bland EU-valets toppkandidater.

Sverige är ett av flera europeiska länder som har en nationell skatt på koldioxidutsläpp från fossila bränslen.

Partiet Liberalerna hör till de som vill att den här typen av skatt bör tas ut på EU-nivå.

– Nu är klimatfrågan verkligen akut, vi behöver åtgärder på plats snabbt. Få saker skulle vara så effektiv som en gemensam koldioxidskatt där alla länder har samma spelregler, säger Karin Karlsbro, som är förstanamn på Liberalernas EU-vallista.

– Det är också viktigt att vi får en gemensam politik på det här området, annars försämrar det konkurrenskraften för de länder som går före och tar ansvar, säger Karlsbro till Ekot.

Ekot har vänt sig till de fem toppkandidaterna i vart och ett av de nio svenska partier som sitter i EU:s parlament med frågan

"Bör EU få rätt att införa en EU-gemensam skatt på koldioxid?".

43 av 45 politiker har svarat på frågan. Av dem är det 20 som säger ja, och 23 som säger nej.

På nejsidan finns samtliga kandidater från Centerpartiet, Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna. De flesta motiverar sina nej med att EU inte bör få beskattningsrätt.

– Jag tror att det är väldigt farligt! Det är som att öppna Pandoras ask att ge europeiska politiker i andra länder möjlighet att ta ut skatter från svenska medborgare. Det är inte rimligt, säger moderaten Tomas Tobé till Ekot.

För att införa skatt på EU-nivå krävs enighet bland medlemsländernas regeringar. EU-parlamentet har ingen beslutsmakt om skatter, men kan påverka den europeiska debatten.

Socialdemokraternas kandidat till EU-kommissionsordförande, nederländaren Frans Timmermans, sade i en valdebatt nyligen att "Vi behöver en koldioxidskatt för hela EU, och det snabbt".

Men bland svenska socialdemokrater har fyra av de fem ledande EU-kandidaterna svarat nej på Ekots fråga om koldioxidskatt. Erik Bergkvist säger ja, men syftar då på att skärpa systemet för utsläppshandel.

Nästan hälften av de tillfrågade EU-kandidaterna säger alltså ja till någon form av europeisk koldioxidskatt. Åsikterna bland ja-sägarna går dock isär.

Liberalerna vill på sikt ge EU rätt att ta in en sådan ny skatt, medan Vänsterpartiet önskar att unionen ska få gemensamt regelverk om en koldioxidskatt som sedan administreras i varje medlemsland.

– Miljöpartiet vill att EU verkar för att det införs en miniminivå för koldioxidskatt, svarar partiets toppnamn Alice Bah Kuhnke.

Feministiskt Initiativ vill arbeta för en EU-gemensam koldioxidskatt i en pågående klimatkris.

– Det är dock viktigt att dessa skatter stannar hos staterna, skriver Soraya Post från Fi till Ekot.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista