• Född 1955, debuterade som skönlitterär författare med Berättelsens gång (1989). Många av hans romaner har hyllats av både kritiker och läsare.

  Den Augustprisnominerade Trädgården (1995) iscensattes även som opera på Drottningholmsteatern och Syskonen (1998), också Augustprisnominerad, utsågs till årets bästa roman av Sveriges Radios P1:s lyssnarjury.

  Magnus Florin var chef för Radioteatern 2000-2006. Han är nu chefsdramaturg vid Dramaten och är under våren 2011 aktuell med sitt libretto till operan Hemligheter på Malmö Opera.

 • Född 1964, är uppvuxen i Norge men bosatt i Stockholm sedan 1984.

  Hon debuterade 1989 med novellsamlingen Det finns gränser för vad jag inte förstår och hon väckte genast uppmärksamhet med sitt överraskande språk som är fyllt av dramatik, poesi och humor.

  Hennes barndomsskildring Jag smyger förbi en yxa, blev en stor framgång i såväl Norge och Danmark som i Sverige, den nominerades till Nordiska Rådets Litteraturpris, och vann Sveriges Radios Romanpris 1999.

  Hon har också varit nominerad till såväl svenska Augustpriset som dess norska motsvarighet Bragepriset. Beate Grimsrud skriver också dramatik för scen, radio och film, och har också regisserat egna filmer.

 • Är född 1971 och uppvuxen i Sundsvall, men numera bosatt i Stockholm. Hon debuterade 1997 med romanen I vattnet flyter man (Bonniers).

  Att föda ett barn är hennes fjärde roman och den första i en tänkt trilogi. Sandberg tilldelades Norrländska litteratursällskapets pris 2008.

  I juryns motivering framhålls den språkliga koncentration som kännetecknar hennes författarskap: "hennes text bränner som en svetslåga".

 • Är född 1966 och är bosatt i Lund. Hon debuterade 1999 med novellsamlingen Ryggen fri.

  Hon har också skrivit dramatik för scen och är verksam som kulturskribent med kritik i Sydsvenska Dagbladet och essäer i Dagens Nyheter.

  2003 gav hon ut novellsamlingen Ett familjeliv och nio andra och 2007 utkom Den andra himlen, hennes tredje novellsamling.

  Hon har tilldelats både Tidningen Vis litteraturpris samt Ludvig Nordström-priset. Romanen som är nominerad till Sveriges Radios Romanpris är hennes första.

 • Är född och uppvuxen i Malung och debuterade 1978 med romanen Socialsvängen, där hon skrev om erfarenheterna från arbetet som socialarbeterare, ett yrke hon sedan bytte mot fartygssvetsare.

  Sedan 1985 är hon författare och dramatiker på heltid. Och många känner henne kanske som deckarförfattare. Hjärtblad är hennes tjugonde bok.

  Hon har genom åren fått mängder av priser för sina böcker, bland annat Polonipriset, Stig Sjödinpriset, Deckarakademiens pris och Ivar-Lopriset.

 • Är född 1963 i Stenungsund, uppväxt i Småland och Västergötland och numera bosatt i Göteborg. Han debuterade med novellsamlingen Fältstudier (1998) som var en sorts roadmovie i svensk landsbygd utan vare sig början eller slut där mycket skedde i det vardagsnära.

  2003 utkom Lövsågare, innerkurva en samling kortprosa där humoresken varvas med skarpsynt naturskildring och civilisationskritik. Kioskvridning 140 grader (2010) är hans romandebut.

  Törnqvist arbetar även som översättare och skribent. Han var en av de utvalda till .doc:s temanummer ’20 bästa’ år 2000, om de bästa nya författarna under 1990-talet.

  Peter Törnqvist nominerades 2010 till Vis litteraturpris och Augustpriset samt belönades med Svenska Dagbladets litteraturpris.   

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista