• Del 5

  Sveriges Radios Romanpris 2013 går till Jonas Brun. Lyssnarjuryn valde "Skuggland" för att den är "en bråddjup berättelse om längtan och svek där läsaren själv får förtroendet att lägga pusslet."

 • I år blir det Stadsbiblioteket i Varberg står värd för utdelningen av Sveriges Radios Romanpris den 15 mars med direktsändning i P1 kl. 18.15.

  – Mer är 45 bibliotek från hela landet anmälde intresse för att ordna prisutdelningen. Personalen i Varberg hade många fina idéer med bland annat bokcirkel och Afternoon Tea med högläsning ur de nominerade romanerna under veckorna fram till evenemanget. Det föll vi för, säger Anna Tullberg, producent.

 • De här sex författarnas romaner är nominerade till Sveriges Radios Romanpris 2013.

  Priset delas ut för tjugonde gången och prissumman är höjd till 50 000 kronor.

  Den sju personer starka Lyssnarjuryn, som nu har makten att utse vinnaren, är utsedd och kommer att ägna julledigheten åt att läsa böckerna:

  ”En storm kom från paradiset” av Johannes Anyuru , ”Skuggland” av Jonas Brun , ”Ingenbarnsland” av Eija Hetekivi Olsson , ”Förrädare” av Ola Larsmo , ”Ön” av Lotta Lundberg  och ” Bret Easton Ellis och de andra hundarna” av Lina Wolff .

  Den 11-15 mars går det att följa lyssnarjuryns diskussioner om böckerna i P1. Det blir 20:e gången vi delar ut Romanpriset!

  Listan har sammanställts av litteraturkritikerna: Jenny Aschenbrenner, Aftonbladet och Sveriges Radio, Anneli Dufva, Maria Edström och Ulla Strängberg från Sveriges Radio samt Eva Johansson, SvD och Nils Schwartz, Expressen.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista