• I februari i år inledde frilansjournalisten Görrel Espelund en resa från Kapstaden i Sydafrika, och hon är på väg till Nordkap i Norge, och under hela våren har hon skickat regelbundna rapporter till oss, om människor, händelser och tankar som hon mött längs vägen. När hon inledde sin resa, då satt Nordafrikas diktatorer fortfarande kvar, och vi ska lämna henne nu när hon åker in i ett Egypten utan Hosni Mubarak. Men också: utan turister.

 • Det är konstigt med mat. Att det är något som vi alla människor behöver och att det är något som bereder oss njutning, samtidigt som det kan vara så olika vilken slags mat det är vi älskar. Under snart fyra månader har Görrel Espelund rest genom Afrika, från Kapstaden och norrut, en resa du kunnat följa här i OBS, och det har inte bara varit en resa genom olika länder, från mötet med en människa till en annan, ut ur ett språkområde och in i ett annat, utan också en resa från en matkultur till en annan.

 • I november 2006, gjorde en journalist från dagstidningen The Daily Times i Malawi, ett besök hemma hos familjen Kamkwamba. Anledningen var att sonen i familjen, William som då var fjorton år, på eget bevåg hade byggt ett eget vindkraftverk på gården. En maskin, som skulle komma att förändra William Kamkwambas liv.

  För tidningsartikeln om William Kamkwamba hamnade på en blogg som lästes av inflytelserika personer som hjälpte till att föra hans historia ut över världen, bland annat genom en bok som publicerades för ett och ett halvt år sedan. Görrel Espelund som OBS följer på hennes resa genom Afrika, lämnade de stora vägarna för att ta sig till William Kamkwambas by.

 • Om du har hört vårt program regelbundet under de senaste veckorna så är chansen stor att du har hört någon av de krönikor Görrel Espelund gör under sin bilresa, från Kap till Kap, där vi träffat människor från Gaelen (Gejlin) Pinnock   - en av de välutbildade, vita Sydafrikaner som under senare år återvänt till hemlandet efter många år i exil, till Mamopeli Machakela som  bedriver ett litet familjejordbruk i det fattiga bergslandet Lesotho. Idag ska vi följa Görrel Espelund längre norrut, till landet som ligger mitt på kontinenten, norr om Botswana och Zimbabwe. Zambia.

 • I OBS serie ”Från kap till kap” följer vi frilansjournalisten Görrel Espelund på hennes resa från Kapstaden i Sydafrika, till Nordkap i Norge. Hon är fortfarande kvar i södra Afrika, och i OBS i veckan ska vi höra om ett ämne som diskuteras flitigt i Sydafrika just nu: tjuvjakten i i en av världens mest kända nationalparker.

 • Obs fortsätter idag sin resa från Kapstaden till Nordkap, med Görrel Espelund. Nu har hon kommit till Zimbabwe där hon förhört sig om hur några ur den vita delen av befolkningen, diskuterar de nordafrikanska revolterna och om de kan få konsekvenser i Zimbabwe.

 • För ett par veckor sedan lämnade Görrel Espelund Kapstaden i Sydafrika, på den resa som ska ta henne över hela den afrikanska kontinenten och upp genom Europa. Obs följer henne längs vägen och idag har vi hamnat högt upp i bergen. Nordöst om Kapstaden reser sig en massiv bergskedja och de högsta topparna, som närmar sig 3500 meter, ligger i det lilla, självständiga landet Lesotho som ligger insprängt i det stora Sydafrika.

  Det var på 1830-talet som kung Moshoeshoe [mʃwəʃwe],  grundade riket, men bara 30 år senare bad han britterna om beskydd mot de boer som lämnat kolonin vid Kapstaden för att grunda egna republiker i de nordöstra delarna av det som idag är Sydafrika. På så sätt blev Lesotho ett brittiskt protektorat och så småningom, ett självständigt land.

  Men man kan fråga sig hur självständigt det här landet egentligen är: de flesta som har arbete arbetar i Sydafrika, och man behöver importera många varor utan att kunna exportera alls lika mycket. Fattigdomen är stor, och medellivslängden bara 35 år. Görrel Espelund berättar mer:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista