Kim Jong Un
Kim Jong Un under militärparaden. Foto: TT

Politisk uppladdning vid OS

Kim Jong Un: Visar att vi har en militärmakt i världsklass
2:04 min

I Sydkorea handlar dagen före OS-invigningen lika mycket om en politisk uppladdning som en idrottslig. I dag kom besked om ett planerat toppmöte på lördag, men också rapporter från en omdiskuterad militärparad i Nordkorea.

”Nu kan vi visa världen att vi har en militärmakt i världsklass”

Så kommenterade Nordkoreas ledare Kim Jong Un dagens parad i huvudstaden Pyongyang.

Det är inget ovanligt med omfattande parader i Nordkorea där regimen vill demonstrera sin militära styrka med marscherande soldater och det senaste i vapenväg. Det som blivit omdiskuterat är tidpunkten för paraden – dagen före OS-invigningen. Ett OS som på kort tid har kommit att ses som ett ett tecken på en åtminstone tillfällig avspänning i relationerna mellan Nord- och Sydkorea.

Paraden, som den 70:e i ordningen, genomförs för att fira arméns födelsedag. Den brukar hållas i april, men nyligen kom besked att den skulle tidigareläggas till detta datum.

Från nordkoreanskt officiellt håll avvisade man kritiken mot att välja ett sådant känsligt tillfälle med att alla stater har rätt att själva välja när och var man firar den här typen av högtidsdagar.

Men de styrande i Pyeongyang verkar ändå tagit till sig lite av kritiken. Paraden beskrivs av observatörer som mer nedtonad och mindre än normalt. Bilderna och filmerna som sprids är färre än brukligt och direktsändes inte, vilket annars sker i nordkoreansk tv, rapporterar sydkoreanska medier.

Samtidigt som militärparaden åtminstone tillfälligt lett till lite gnissel så tycks ändå de diplomatiska närmandena mellan de båda koreanska staterna fortsätta.

I dag kom besked att Sydkoreas president Moon Jae-In kommer att möta företrädare för den nordkoreanska delegationen, som ska delta morgondagens invigning, på lördag.

I den delegationen ingår Kim Jong Uns yngre syster, Kim Yo Jong, men det är inte klart om hon ska delta i mötet. Men en sydkoreansk politisk kommentator säger att allt tycks kunna hända just nu i relationen mellan Nord- och Sydkorea.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".