Stina Nilsson
Stina Nilsson övar på skidbytet inför skiathlontävlingen. Foto: Anders Wiklund/TT

Specialträning ska ge Stina Nilsson fördel i OS-premiären

2:39 min

Hon är ett av Sveriges största medaljhopp i OS efter tre världscupsegrar i sprint den här säsongen. Men först är det skiathlon som är i fokus för Stina Nilsson.

Stina Nilsson har gjort en skiathlontävling i världscupen den här säsongen. Då, i Lillehammer, slutade hon på en 18:e plats.

– Skiathlon är något jag önskar jag gjorde oftare, jag tycker att det är en väldigt spännande tävlingsform, jag gillar masstart och själva skidbytet, säger 24-åringen till Radiosporten.

Skidbytet ja. I skiathlon byter åkarna skidor och pjäxor efter 7,5 kilometer klassisk åkning och kör vidare i fristil. Om man har koll på sin utrustning finns det tid att plocka – men det finns också en risk att tappa sekunder om någonting börjar strula. Stina Nilsson berättar att hon lagt ner extra tid i Pyeongchang på att träna på just skidbytet.

– När jag väl kommer in till bytet så vill jag känna mig trygg, träningen har gått bra här, det har inte strulat mer än vad jag förväntar mig, säger Stina Nilsson.

Stina Nilsson tror att flera åkare kommer att dra upp ett högt tempo i skiathlontävlingen. För sprintspecialisten blir taktiken att försöka hänga med och ladda för en spurt.

– För mig kommer det gälla att hålla ett bra flyt och gå med så länge jag kan, så får vi se, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".