Legkov och Vylegzjanin
Foto: Alexander Zemlianichenko

Ryska stjärnorna stoppas från OS

Ingen Ustiugov i Pyeongchang
0:52 min

De 47 ryska idrottare och ledare som överklagat sina OS-avstängningar får avslag. Det meddelade Idrottens skiljedomstol Cas på en presskonferens i Pyeongchang.

Den ryska längdskidstjärnan Sergej Ustiugov kommer inte att få tävla i OS, på invigningsdagen försvann det sista halmstrået av hopp. Idrottens skiljedomstol Cas meddelade att IOK har rätt att stänga av Ustiugov och 46 andra ryska aktiva och ledare som överklagat sin avstängning.

Även skidskytten Anton Sjipulin missar därmed OS, precis som short track-stjärnan Viktor Ahn och längdåkarna Alexander Legkov och Maxim Vylegzhanin.

Ryssland är avstängt som nation från OS, men enskilda aktiva får delta under beteckningen OAR, om de godkänts av IOK, som granskar de aktivas dopningshistoria och eventuella kopplingar till den påstådda stadsstödda dopningen i Ryssland.

Det har varit många frågetecken kring Sergej Ustiugovs avstängning och Ryssland har kritiserat IOK för att inte berätta varför han portas.

Men CAS anser alltså att IOK har rätt att porta ryssarna.

Enbart 169 ryska aktiva som anses vara helt rena från dopningsanklagelser har bjudits in av IOK till OS i Sydkorea och 168 har tackat ja.

De 168 som är klara för OS tävlar som Olympiska aktiva från Ryssland, OAR, under neutral flagg, och har fått stränga order om att följa reglerna som Internationella olympiska kommittén (IOK) satt upp för dem. De har förbundit sig att exempelvis inte vifta med ryska flaggor och inte bära kläder med rysk text eller landets namn.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".