Charlotte Kalla tränar på Alpensia Cross Country Skiing Center.
Charlotte Kalla tränar på Alpensia Cross Country Skiing Center inför OS-tävlingarna som komma skall. Foto: Andreas Hillergren/TT

Kalla om skiathlonen: ”Jag vill hålla ett högt tempo”

2:52 min

Charlotte Kallas OS inleds på lördag med skiathlon, där hon får räknas som Sveriges största medaljhopp. Precis som på OS i Sotji tror hon på ett taktiskt lopp.

– Det handlar hela tiden om att fatta kloka beslut i stunden och gå på känslan man har i magen, säger hon.

Damloppen brukar spricka upp ganska tidigt, något som passar Charlotte Kalla.

– Jag är intresserad av att hålla ett högt tempo, så att jag får nyttja min styrka. Det är väldigt utslagsgivande och rättvisa banor här, så det känns väldigt spännande, säger hon.

Det har talats en del om kylan, men vädret påverkar inte Charlotte Kalla.

– En bra skidåkare ska behärska alla fören, säger hon.

På OS i Sotji 2014 blev det en silvermedalj på distansen för Charlotte Kalla, endast slagen av Marit Björgen. Det var ett taktiskt lopp, där Kalla ryckte i sista backen, men tillslut fick ge sig mot norskan, som var den enda som kunde hänga med i rycket.

På VM i både Falun 2015 och Lahtis 2017 blev det brons för svenskan. I Finland föll Charlotte Kalla på den klassiska delen men lyckades åka ifatt täten och kunde tillslut, efter kamp om bronset mot norska Heidi Weng, åka i mål som trea.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".