• Programbild för Faktiskt

  Vi jobbar med faktakollar enligt en metod framtagen av det oberoende journalistikinstitutet Poynter Institute i USA, och som används av faktagranskare i över 150 medier över hela världen.

  Sveriges Radio gör sina faktakollar helt självständigt och oberoende. Men under valåret 2018 publicerar SR, SVT, DN, SvD, DN och Kit även faktagranskningar på den gemensamma sajten faktiskt.se.

  Syftet med Sveriges Radios satsning är att kontrollera sanningshalten i påståenden som kan ha betydelse för samhällsdebatten. Det kan till exempel vara uttalanden från politiker eller andra opinionsbildare som sprids i traditionella och sociala medier eller i rapporter och kampanjmaterial. 

  De granskade påståendena kommer att graderas enligt en femgradig skala från Helt sant till Helt fel. Genom samarbetet med andra redaktioner hoppas vi få ökad spridning för seriösa faktagranskningar, höja kunskapsnivån på redaktionerna och genom detta stimulera diskussionen om god källkritik.

  De senaste åren har också debatten om falska nyheter och påverkanskampanjer varit intensiv. Vi har sett hur uppenbara felaktigheter fått stor spridning i sociala medier och hur kampanjer för att påverka opinionen med lögner och misstänkliggöranden maskerats för att likna nyhetsjournalistik.

  Vi vill erbjuda publiken oberoende fakta i viktiga frågor och förhindra att felaktiga påståenden sprids.

  Vill du tipsa oss om påståenden som du vill att vi faktagranskar? Eller har du mer fakta inom ett ämne som vi har granskat? Mejla oss på faktiskt@sr.se


   Klicka här för att läsa vår logg med rättelser!

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista