• P1 tisdag 16 augusti kl 14.30 och 19/8 kl 21.03

  Nortullsligan från 1908 är rösträttskämpen och fredsaktivisten Elin Wägners första bok. Det är en rolig, drastisk och samtidigt skakande berättelse om några unga kvinnliga kontoristers kamp för att försörja sig själva i storstaden. Vid den här tiden ökade antalet självförsörjande unga kvinnor lavinartat och läsaren får en inblick i deras hårda liv med svältlöner, sexuella trakasserier från de manliga cheferna, dålig kost och utmattning. Men också om sammanhållning, lekfullhet och drömmar  om ett bättre liv. Språket är rappt, livfullt, målande. Boken består av de krönikor Wägner skrev i Dagens Nyheter medan hon själv hyrde rum i Norrtull.

  Maarja Talgres gäster är Maria Edström och Anna-Karin Palm.

 • P1 tisdag 9 augusti kl 14.30 och 12/8 kl 21.03

  Bröderna Karamazov, 1879-80, anses vara Fjodor Dostojevskijs främsta roman och har påverkat författare och konstnärer runtom i världen. Den blev också hans sista.

  Liksom i  Brott och straff utgår Dostojevskij ifrån ett brott, den här gången ett fadermord. Den osympatiske godsägaren Karamazov och hans fyra söner får var och en representera en idé om människan. Samtidigt är de alla högst färgstarka individer. Alla sönerna har ett motiv att mörda sin far, men verket ska inte läsas som en kriminalgåta. Den är snarast ett stort verk om det godas och det ondas kamp inom människan. Och en mycket levande och ibland närmast burlesk skildring av Dostojevskijs Ryssland. Mattias Berg och Stina Ekblad diskuterar de 840 boksidorna med Maarja Talgre.

 • P1 tisdag 2 augusti kl 14.30 och 5/7 kl 21.03


  Mansfield Park från 1814 är den mest kontroversiella av Jane Austens stora romaner. Austenälskarna strider om huruvida huvdpersonen Fanny Price är för mjäkig och dygdig eller om hon tvärtom är en komplicerad personlighet med stor dold kraft. Historien innehåller annars allt som vi förknippar med en god Jane Austenberättelse: Skarpsinniga och humoristiska iakttagelser av den engelska lantadelns behagliga liv med dess middagar, baler och utflykter. Raffinerade kärleksintriger där till sist var och en får det den förtjänar. Men här finns en mörkare, vemodigare ton än i de tidigare böckerna. Och givetvis är den flerfaldigt filmad genom åren. Maarja Talgres gäster är Göran Everdahl och Henrietta Hultén.

 • P1 tisdag 26 juli kl 14.30 och 29/7 kl 21.03

  Klassikerrummet diskuterar Mannen utan egenskaper av Robert Musil. Gäster hos Maarja Talgre är kulturredaktionens Katarina Wikars och Mikael Timm. Robert Musil räknas till de riktigt stora 1900-talsförfattarna. Men hans berömda roman ”Mannen utan egenskaper” från 1930-talet har långt färre läsare än vad man kan tro. Handlingen i de första delarna tilldrar sig i Wien från augusti 1913 till augusti 1914. Kejsardömet Österrike - Ungern, Europas största rike har stagnerat i byråkrati och handlingsförlamning. I centrum står Ulrich, författarens alter ego. En ung, vältränad matematiker som tillämpar logiskt tänkande. I det stelbenta, sönderfallande samhället söker Ulrich en ny moral och en ny livsåskådning. Hur är det att läsa romanen idag? Och vad betyder det att han är en man utan egenskaper.

 • P1 tisdag 19 juli kl 14.30 och 22/7 kl 21.03

  Vad var egentligen det ”knapplösa knullet”? Maarja Talgre reder ut saken i Klassikerrummet med Elin Claeson och Svante Weyler. De har läst Erica Jongs kultförklarade Rädd att flyga som 2010 utkom i nyupplaga.

 • P1 tisdag 12 juli kl 14.30 och 15/7 kl 21.03


  Maarja Talgre och hennes gäster Göran Everdahl och Anneli Dufva diskuterar E M Forsters bok En färd till Indien. Romanen väckte mycket debatt när den gavs ut 1924 eftersom den gjorde upp med kolonialismen genom att visa hur illa det kan gå när människor låter sina fördomar styra.

   

 • P1 tisdag 5 juli kl 14.30 och 8/7 kl 21.03

  Miljoner kineser kan inte ha fel: Drömmar om röda gemak av Cao Xuequin från 1700-talet är den stora klassiska romanen i Kina. Både välkänd och älskad av läsarna. Nu finns de två första delarna i romansviten ”Guldåldern” och ”Silveråldern” översatta till svenska av Pär Bergman.

  Cao Xuequin Romanen ger en bild av kejsartidens Kina ända från hovliv till utanförskap. I centrum står en förmögen aristokratisk familj, dess intriger och slutliga sönderfall. Intressanta är både humorn och det feministiska perspektivet: pojken Baoyou, familjens kronjuvel, vill helst leka med flickorna och anser att de är gjorda av klart vatten medan pojkarna är gjorda av slam. Kvinnornas utsatta läge, inte minst tjänsteflickornas i det  starkt patriarkaliska Kina skildras med stark medkänsla.

  Maarja Talgre med gästerna Anna Gustafsson-Chen och Göran Sommardal fördjupar sig i de kinesiska läsarnas favorit.

 • P1 måndag 16 augusti kl 21.03 och 19/8 kl 14.30

  Klassikerrummet handlar om Eyvind Johnsons stora genombrottsroman Strändernas svall från 1946. Detta är Johnsons version av den grekiska myten om krigshjälten Odysseus och hans irrfärder. Johnsons Odysseus är tandlös och krigstrött. En antihjälte för den moderna människan som genomlevt två världskrig. Gäster hos Maarja Talgre är Gunnar Bolin och Ulrika Knutsson.

 • P1 måndag 9 augusti kl 21.03 och 12/8 kl 14.30

  I Klassikerrummet diskuterar Maarja Talgre  Leoparden av Giuseppe Tomasi di Lampedusa tillsammans med Mikael Timm och dramatikern Mia Törnqvist. Leoparden från  1958 räknas till en av höjdpunkterna i 1900-talets italienska litteratur och blev omedelbart en stor publikframgång både  i Italien och internationellt. Romanen är en bred släktkrönika från Sicilien om en aristokratisk familj och dess undergång, när den nya tiden med Italiens enande bryter in på 1860-talet. Författaren var själv en lärd aristokrat som hatade Mussolini. Vad han skulle ha sagt om Berlusconi kan man bara spekulera om.

 • P1 måndag 2 augusti kl 21.03 och 5/8 kl 14.30

  Klassikerrummet försjunker i den omtumlande boken Alice i Underlandet av Lewis Caroll. En klassiker som fascinerat ända sen den gavs ut 1865. När Alice ramlar ner i kaninhålet är inget längre sig likt. Vad händer med Maarja Talgre och hennes gäster Göran Everdal och Anneli Dufva när de går runt i Underlandet? Och vem är egentligen Alice?

 • P1 måndag 26 juli kl 21.03 och 29/7 kl 14.30

  Klassikerrummet läser Jenny från 1911, den norska författaren och nobelpristagaren Sigrid Undsets publika genombrott. Boken handlar om den unga kvinnliga konstnären Jenny som vill ta ödet i egna händer. Hon längtar efter den stora kärleken men samtidigt vill hon ta hand om sitt "oäkta" barn. Kunde en kvinna ostraffat förverkliga feministernas idéer är Undsteds fråga. Och vad tänker Maarja Talgre och hennes gäster Mark Levengood och Elin Claeson om bokens sorgliga slut?

 • P1 måndag 19 juli kl 21.03 och 22/7 kl 14.30

  Romanen är numera kultbok, hyllad för sin sexuella öppenhet och rytmiska prosa. Men när den utgavs 1936 var den kontroversiell eftersom den skildrade lesbisk kärlek. Därför hade den refuserats under många år. Den inte helt lättforcerade berättelsen bygger på den amerikanska författaren Djuna Barnes stormiga passionshistoria med skulptören Thelma Woods. Djuna Barnes räknas idag till de betydande modernisterna. Och nu är det inte bara hennes manliga kollegor som James Joyce och Ezra Pound som får uppmärksamhet. Gäster hos Maarja Talgre är Katarina Wikars och författaren Jonas Brun.

 • P1 måndag 12 juli kl 21.03 och 15/7 kl 14.30

  Dags för en annan välkänd klassiker nämligen Dr Jekyll och Mr Hyde av Robert Louis Stevenson i översättning av Charlotte Hjukström. Gäster hos Maarja Talgre är då kulturredaktionens Mats Arvidsson och frilansjournalisten Göran Everdahl välkänd från radioprogrammet Spanarna. Dr Jekyll och Mr Hyde har skräckromantiska drag och handlar om hur det goda och det onda slåss inom varje människa. Den utkom 1886 innan Freud kommit med sina teorier om Överjag och Underjag. Boken har filmats 123 gånger och fler planeras.

 • P1 måndag 5 juli kl 21.03 och 8/7 kl 14.30

  Skådespelerskan Claire Wikholm och kulturredaktionens chef Mattias Berg diskuterar Gullivers resor av Jonathan Swift i översättning av Per Erik Wahlund. Trion i Klassikerrummet har återvänt till originaltexten från 1726 som ligger långt ifrån den smålustiga barnversionen om Lilliputtarnas land som de flesta av oss känner till. Domprosten Jonathan Swift räknas till världshistoriens största satiriker och här frossar han i besk samhällskritik och avsky för mänskliga utdunstningar. Den svartsynta boken blev en omedelbar succé.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista