• P1 måndag 19 juli kl 18.15

  Maj Wechselmann är en av Sveriges mest produktiva dokumentärfilmare. Ständigt på plats där och när det händer nåt väsentligt - alltid redo att reta och peta på det som stör. Hon utmanar försvarsmakten eller patriarkatet eller både och. Hon lyfter fram orättvisor och katastrofer som glömts bort. Wechselmann började med filmer om flygplnet Viggen och Flickorna vid Marabou, nu sommaren 2010 har hon just blivit klar med sin senaste film "En liten antirojalistisk film".

  Lisa Bergström har mött henne.

 • P1 tisdag 20 juli kl 18.15

  Mia Berner dog i december 2009, och begravdes i en klarröd kista. För yngre författare och kulturskribenter i Oslo hade hon varit en mentor, en mittpunkt, någon att bli älskad och utskälld av. Tre krav ställde hon på intellektuella idag: "Sabla våkenhet, mot/sisu och veldig integritet." Mia Berner var filosof, sociolog, skribent, författare och översättare, kanske mest känd för sin bok om poeten Pentti Saarikoski, PS, som hon skrev efter hans död i det tidiga åttiotalet. 2005, när hon var 82, kom en samling erotiska noveller ut i i Norge, Fordi det är slik jag ror, men hon var verksam in i det sista, höll hov på sjukhuset i Oslo, skrev, debatterade, regisserade sin begravning: "Ta dere et glass og vaer som folk."

  I programmet medverkar författaren Anna-Karin Eurelius, som tillsammans med Inger Brattström hade åtekommande "Sanningsseminarier" med Mia Berner, och så reser Katarina Wikars till Oslo och träffar kulturskribenterna Karl-Olav Åmås, Karianne Bjellås Gilje och Mårten Ströknes.

 • P1 onsdag 21 juli kl 18.15

  2002 kom feminismens standardverk framför andra, Simone de Beauvoirs Det andra könet, i en oavkortad upplaga på svenska. Det var första gången som allt fanns att tillgå - alla texter, alla citat, alla kapitel. Nyöversättningen gjordes av bland andra Åsa Moberg, en av Sveriges främsta kännare av Simone de Beauvoir, och vi möter henne i detta program från 2002 - det är ett samtal kring de Beauvoirs aktualitet idag. Dessutom medverkar författaren Claudine Monteil, lärjunge till de Beauvoir och en av de främsta uttolkarna av hennes skrifter, då aktuell med "De som älskade friheten", en biografi över förra århundrades kanske mest berömda kärlekspar; Simone de Beauvoir och Jean-Paul Sartre. En bok om otrohet och svartsjuka men också om den intellektuella gemenskap som fanns mellan de två in i det sista.

  Ett program av Ulla Strängberg

 • P1 torsdag 22 juli kl 18.15

  Kvinnor som förändrat sig eller världen eller både och? Personer som stått på sig, stått ut men aldrig stått still... Några ryms i Kulturradions fruntimmersvecka. Tillexempel drottningen av romantikböcker: Dame Barbara Cartland. Hon lär ha hunnit skriva ungefär 700 böcker under sin - långa - livstid. Mestadels om kärlek! När Nina Asarnoj besökte henne 1997 på hennes herrgård i Hatfield en bit norr om London hade den då 95-åriga Dame Barbara precis avslutat romanen med titeln "Ship of Love"... I programmet medverkar också Karin Gidfors, Lena Sanfridsson och Erkki Häkli.

 • P1 fredag 23 juli kl 18.15 och 25/7 kl 16.03

  Maud Reuterswärd är lika intimt förknippad med radion som Sven Jerring och Hyland. En djärv radiomakare som lät sitt tredje barn födas i direktsändning, men lika självklart gjorde program om baskiska smugglare, bananer eller rädsla. Maud Reuterswärd gjorde 34 Sommarprogram, otaliga reportage, recensioner och krönikor. Hon publicerade 17 böcker, mest för barn, hon fick Astrid Lindgrenpriset postumt 1980. Sändningen består av ett samtal med Barbro Lindgren och Bengt af Klintberg, späckat med citat ur program av Maud Reuterswärd.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista