Författarmöten

Hela sommaren 2011 kommer ni att få möta ett antal författare, svenska och internationella som pratar om sina senaste böcker i synnerhet och om skrivandet och livet i allmänhet.

 • Nyårsdagen ägnas ofta åt eftertankens kranka blekhet, men detta eftertänkande kan minsann också ske i positiv anda!

  I den sena eftermiddagens Kulturradio på restaurang Pelikan i Stockholm träffar Karsten Thurfjell sina gamla idoler, författaren Claes Hylinger samt konstnärerna Lennart Aschenbrenner och Harald Lyth för ett samtal om de 30 år som gått sedan de sågs första gången.

 • P1 lördag 20 augusti kl 11.40 och 18.40

  Mikael Engström är författaren som drar in familjegräl, arbetslöshet och fyrtioårskriser i sina barnböcker och beskriver alkoholism, mobbningoch kriminalitet i sina ungdomsböcker. Ändå blir alla hans böcker väldigt roliga. Mia Gerdin undrar hur han bär sig åt för att få till det, från debuten med Kaspar-böckerna som blev Adventskalender i SVT 2001, via Augustnominerade Dogge och de efterföljande Satans tjuv och Isdraken till böckerna om förstaklassarna Ika & Ibsen.

 • P1 lördag 13 augusti kl 11.40 och 18.40

  Vietnamesisk-kanadensiska Kim Thúy tvivlar på sin språkliga kompetens, men lyckas ändå prestera en roman som ger nya perspektiv, ”Ru”, Anna Tullberg möter en författare som drivs framåt av ett helt lands historia.

 • P1 lördag 6 augusti kl 11.40 och 18.40

  Aino Trosell
  har gett sig i kast med sin familjs historia och skriver om dalkullorna som erövrade frihet under slutet av 1800-talet. Aino Trosell har kartlagt sin egen kvinnohistoria och menar att det är avslappnande att kunna känna sig som en liten länk i en lång kedja. Anna Tullberg har besökt henne i Enköping. Programmet är en repris från 2010, romanen var också nominerad till Sveriges Radios Romanpris och lyssnarjuryns diskussioner om den boken finns att lyssna på igen om man laddar ner dem via Romanprisets hemsida.

 • P1 lördag 30 juli kl 11.40 och 18.40

  Roy Jacobsen är en av Norges mest framgångsrika författare. Sedan debuten 1982 har han sålt hundratusentals böcker bara i sitt hemland och då handlar det inte om kriminallitteratur utan i regel om brett upplagda episka romaner. Det stora genombrottet kom för snart 20 år sedan med Segerherrarna, en bok som handlar om utvecklingen från fattigt bondland till modernt stadsliv och den gjorde Roy Jacobsen till klassresans uttolkare i Norge.  Hans senaste roman Underbarn som nyligen kom på svenska kallar han själv för ”Segerherrarnas lillasyster”.  Mia Gerdin har träffat honom i Oslo där han berättar att han skriver sina böcker om och om igen tills han är så less på dem, att han lovar sig själv att aldrig mer återvända till just den miljön eller tidsepoken.

 • P1 lördag 23 juli kl 11.40 och 18.40

  - I Moçambique är det ingen som tycker att du är konstig om du säger att i natt var jag ett träd. Där är gränsen mellan människa, djur, växter och vatten diffus. Det säger författaren Mia Couto. I hans böcker regerar gränslösheten. Där blir de döda plötsligt levande, de levande döda. Svart blir vit. Och offer är i nästa stund förövare och tvärtom. Mia Couto blandar realism med magi, politisk kritik med hejdlösa fantasier och bjuder läsaren på finurliga uppgörelser med fördomar och förutfattade meningar. Hemma i Moçambique i sydöstra Afrika är han också aktiv i samhällsdebatten och skriver krönikor i pressen. 

  Naila Saleem möter Moçambiques litterära superstjärna för ett samtal om gränstrakterna mellan litteratur och verklighet.

 • P1 lördag 16 juli kl 11.40 och 18.40

  Hon vill skriva de böcker hon själv saknat, böcker om tankar och upplevelser som kanske ligger utanför den litterära huvudfåran. Som t ex att bära fram och föda ett barn, en kvinnlig erfarenhet som den manligt präglade litteraturhistorien inte ägnat närmare intresse.  Kristina Sandberg är utbildad psykolog, och hennes roman Att föda ett barn handlar om 20-åriga Maj som på sena trettiotalet blir gravid med en betydligt äldre man, den lyfter fram en sfär av hushållssysslor som sällan beskrivits på detta intensiva och frenetiska sätt: att hålla smutsen borta och grytorna kokande, dessutom vara snygg, pigg och glad och ändå livrädd för att inte duga. Romanen nominerades också till Sveriges Radios Romanpris 2010. Men redan innan dess träffade Mia Gerdin Kristina Sandberg i hennes hus i Haninge, där de gamla äppelträden dignade under alla frukter, och pratat bl a om de inre och yttre krav som människor ställer på sig själva, och att hon måste skriva om sådant som har en botten i henne själv.

 • P1 lördag 9 juli kl 11.40 och 18.40

  Romanen Spill. En damroman från 2010 fick både recensenterna och läsarna att brista ut i jubelrop. Berättelsen om den unga Heddas liv på 30-talet utgår från Professorsstaden i Lund med dess stora jugendvillor där maken gjorde karriär och frun var instängd med serviserna. Hedda bryter upp från föräldrahemmet - men till vad? Blev hennes liv spill eller något mer trots allt? Maarja Talgre åkte till Sigrid Combüchen som är bosatt i Heddas kvarter för att diskutera romanen, längtan efter ett liv och kärlekens illusioner.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista