• 1 av 5
  2 av 5
  3 av 5
  4 av 5
  5 av 5
  Centrum i P1


  I P1:s serie "Barnen bakom siffrorna" har ungdomar själva berättat hur det är att leva med sjukskrivna föräldrar,  utan hem och utan pengar till medicin. Serien har väckt starka reaktioner.

  På fritidsgården Andra Hemmet i Skärholmen i södra Stockholm är det diskussionskväll varje söndag. Då samlas ungdomar och diskuterar frågor de själva tycker är viktiga, medan andra spelar biljard, tränar dans eller basket.
  Efter serien "Barnen bakom siffrorna" besökte vi Andra hemmet för att höra vad ungdomarna tänker om att ha det tufft ekonomiskt. Det blev ett samtal om om att tejpa fotbollskorna mellan varje skott och att börja jobba tidigt för att kunna ge pengar till sin mamma. Programledare är Alexandra Pascalidou.

 • Barnen bakom siffrorna

  Gaby är 13 år och kommer från Bulgarien. I somras jobbade hon med att plocka blåbär och lingon i de svenska skogarna. Arbetsdagarna var långa. Hon bodde i ett tältläger tillsammans med sin familj och på kvällen hade hon ont i händerna, berättar hon.

  – Jag behöver pengar till skolböcker hemma i Bulgarien, säger Gaby, som drömmer om att bli advokat.

  Sist ut i programmet barnens serie ” Barnen bakom siffrorna” är ett program om de gästarbetandes barn. Barn som tillfälligt bor och lever i Sverige men som inte finns med i någon statistik. Några av barnen  jobbar här, precis som sina föräldrar, många timmar om dan.

 • 1 av 2
  2 av 2
  BARNEN BAKOM SIFFRORNA

  När Ida är 14 läggs hon in på BUP-akuten på grund av depression. När hon och hennes ensamstående mamma ska köpa Idas medicin finns det inga pengar på kontot. Eftersom mamman har två betalningsanmärkningar får de inte köpa medicinen på avbetalning.

  – Mamma fick gå tillbaks till sjukhusavdelningen och be om några tabletter.

 • Barnen bakom siffrorna

  Han är tolv år nu. I sju och ett halvt år har han och hans mamma varit hemlösa. De har bott i garage, i källare och tillfälligt som inneboende. Under denna tid har de aldrig haft en egen nyckel. Pojken drömmer om att bli hockeyproffs så han kan köpa ett hem till sig och sin mamma. Nu har han gjort en egen radiodagbok.

  – Jag skulle vilja fråga kungen varför det finns hemlösa barn i Sverige, säger han.

 • Barnen bakom siffrorna

  Barnen bakom siffrorna - ny serie i Barnen i P1!

  När Elin var tio år fick hon resa på semester med sin pappa för andra gången i sitt liv. Det blev en  resa till Åland. Hennes pappa Lennart som är ensamstående sjukpensionär hade sökt stöd från Majblomman för att han och Elin skulle kunna hitta på nåt kul.

  Den här sommaren har de inte haft råd att åka nånstans, utom en campingnatt på  Gävle camping.

  - Asså jag behöver inte ha nån semester och sånt/… /säger Elin och fortsätter Jag är bara glad att jag är med pappa/…/och om pappa inte har råd så behöver jag inte åka

  Att sjukdom kan påverka vardagsekonomin är ingen nyhet, men är man dessutom ensamstående förälder kan en förminskad inkomst få stora konsekvenser.

  I en annan lägenhet i utkanten av Söderhamn berättar Erica om en mardrömsnatt i våras, när allt förändrades för henne. Då var hon 15 år.

  - Jag gick tillbaka ut i köket och då ligger hon på golvet…

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista