De övergivna barnen

Förutom skolan som har varit ett av Ylva Mårtens teman under mer än 30 år så är de övergivna barnens villkor både förr och nu ett annat viktigt tema i hennes programproduktion.

 • 1 av 2
  2 av 2

  Bella är 16 år. Hon skriver ett mail till oss på Barnen. Hon har varit placerad på 14 olika ställen de senaste sex åren. Bella vill att hennes socialsekreterare som placerat henne ska be om förlåt. 

  - Ingen vuxen, ingen ungdom har förstått varför jag hamnade på ett SIS-hem. Socialsekreteraren  har aldrig förklarat för mig varför jag blev placerad där.  Helst skulle jag vilja ha ett förlåt för alla placeringar och för alla skolår som försvunnit. Jag var jätteduktig i skolan innan allt det här hände. Men nu vet jag inte om jag kommer in på gymnasiet.

 • Varför har det tagit så lång tid?

  För Molly, Sabina, Lazlo och andra barn och ungdomar som är placerade på hvb-hem att komma till tals och träffa barnminister Maria Larsson.  

  I Barnen den här veckan får du möta tre 17-åringar, alla med erfarenhet av att vara placerade utanför sin egen familj. Äntligen har Mollys, Sabinas, Lazlos och deras kompisars röster börjat höras. Sabina har varit placerad sen hon var 6 år, Molly sen hon var 14 år och Lazlo sen han var 16 år. Alla tre bor idag på hvb-hem. Ladda ner  programmet!

  Molly, Sabina och Lazlo förbereder ett möte med barnminister Maria Larsson på en konferensgård långt ut på Värmdölandet. I morgon ska en grupp på tretton unga träffa och presentera förslag och kritik från barn och unga som bor i familjehem eller på hvb-hem. HVB står för hem för vård eller boende. Kritiken i media mot hvb-hemmen har länge varit massiv. 

  - Det är skitkul att få vara här och en chans att få ändra på saker. Nu har det gått så lång tid att det verkligen måste hända något! säger Lazlo.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista