De omhändertagna barnen

- Min bror och jag var hemma hos mamma. Då såg jag min socialsekreterare kliva ut ur en bil. Och två poliser. Min bror och jag hoppade ut från balkongen på andra våningen. Det var inte så högt. Det gjorde inte ont, för det var vinter och vi hopade ner i snön som var mjuk.

Sen sprang vi genom skogen till pappa. Och där kom polisen och hämtade oss. Så berättade Sonny, 11 år, om när socialen hämtade honom och hans storebror och placerade dem på ett ”hvb”-hem, ett hem för vår eller boende.

Allt fler barn omhändertas i Sverige idag. De flesta kommer till fosterhem. Men fler och fler barn placeras också på privata institutioner, på moderna barnhem. Att barn inte ska vistas på institution har varit en strävan i Socialsverige sen 1950-talet. Men 2001 lever inte myndigheterna upp till den här målsättningen längre.

Tendens: Barnavård i bolagsform 16.11. 2001

Så här skrev DNs Pontus Dahlman apropå programmet:
- Det är roligt när radion satsar på att lämna studion. Det kan man höra i Katti björklunds och Ylva Mårtens långa, avslöjande  reportage om den svenska ungdomsvården under rubriken ”Tendens” som gör att jag får den där hisnande känslan av P1-kvalitet och P1-bredd när jag lyssnar: ”En svag bris får husets vindspel att klirra”, säger rösten i inledningen och redan där vet man att det här kommer att bli starkt, stort. Och det blir det när reportrarna låter makthavare som tyst sett på när ett vårdhem fått förfalla gå upp i falsett när de försöker slingra sig. Och man får höra berättelser om barn som tagit heroinöverdoser när de skulle ha vård.  

Guldspaden 2001
För programmen Barnen: De omhändertagna barnen och Tendens: Barnvård i bolagsform fick Kattis Björklund och Ylva Mårtens Guldspaden i radio-klassen 2001 med motiveringen:
”För inträngande och levande radio som visar att samhället sviker sitt ansvar när barn omhändertas. Lyssna också på Studio Ett frågan diskuterades den 23 november 2001 med bl a dåvarande socialminstern.

Och hör på ett reportage i Studio Ett om hur viktig skolan är för barn och ungdomar som omhändertas av samhället och hur myndigheterna sviker dem.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista