• När vi läser om massmördare och våldsverkare tänker vi ofta att vederbörande måste vara galen - det är ju helt sjukt att begå så onda handlingar! Men lagens och experternas definition av sjukdom är inte riktigt densamma som i det allmänna medvetandet. Och inte sällan vacklar även expertisen; i Norge gör just nu olika läkare helt skilda analyser av massmördaren Breiviks mentala hälsa.

  I Filosofiska rummet: Ondska som sjukdom hör vi den norske filosofen Lars Fr H Svendsen, författare till Ondskans filosofi, diskutera med Pontus Höglund, som forskar i medicinsk etik vid rättspsykiatriska kliniken i Malmö och lundafilosofen Jeanette Emt. Det handlar om olika former av ondska och hur detta begrepp är kopplat till sjukdom, fri vilja och frivilligt handlande.

  Producent är Thomas Lunderquist och programledare Lars Mogensen. Producerat av Lokatt Media för Sveriges Radio.

  Finns ondska, eller är det en sjukdom som kan botas? Eller har du andra synpunkter på vad som sägs i programmet? Skriv en kommentar i vårt kommentarsfält - och tänk på att hålla god ton och att argumentera sakligt för din ståndpunkt!

 • Ett ortodoxt kristet parti i Nederländerna tvingas släppa fram kvinnor på sin kandidatlista och präster tvingas viga homosexuella. Detta har fått många holländare att tala om jämlikhetstyranni, och allt fler ifrågasätter nu Nederländernas författnings första paragraf, som stadgar alla medborgares lika rättigheter.

  Är friheten hotad i det land som ibland kallas världens mest liberala?

  Filosofiska rummets producent Thomas Lunderquist har träffat två holländska tänkare som vill värna den första paragrafen, och som båda använder sig av den indiske ekonomen Amartya Sen för att definiera en rimlig variant av jämlikhet för ett gott samhälle.

  Producent: Lars Mogensen

  Lokatt Media i Malmö har gjort programmet för Sveriges Radio

  Ljudklippen nedan går att lyssna på från och med söndag 1 januari kl 17.03

 • Förr i tiden arbetade man för att skapa en meningsfull tillvaro och fritid. Nuförtiden tycks arbetet ha blivit ett självändamål. Sällan om någonsin hör man längre i det realpolitiska offentliga samtalet någon som förespråkar sänkt arbetstid. Tvärtom verkar alla riksdagspartier överens om att det är arbetslinjen som gäller.

  Men måste det vara så? Är heltidsarbete för alla nödvändigt för ett blomstrande samhälle? Skulle inte den alltmer effektiviserade produktionen kunna ge oss utrymme att leva medan vi lever, istället för att bara skapa ännu mer stress?

  I Filosofiska rummet möts Anne-Marie Pålsson, nationalekonom och upphovsman till RUT-avdraget, Roland Paulsen, sociolog och kritiker av arbetssamhället, samt historikern Victor Lundberg. Lars Mogensen är programledare, producent Thomas Lunderquist.

  En Lokatt Media-produktion för Sveriges Radio.

  Lyssna på Tendens om arbetet:

 • Vi bryr oss mest om våra närmaste och startar gärna krig med alla andra. Vi tänker kortsiktigt, kan bara planera för den närmaste framtiden och för det som ligger närmast framför näsan. Det fungerade förr, i småskaliga samhällen, men hur ska det gå i den globaliserade byn där det tekniska framsteget gjort det möjligt, för att inte säga troligt, för oss att ta kål på varandra och oss själva många gånger om?

  Åt skogen, är tesen. Människans moraliska utveckling har rent evolutionärt inte hängt med. Kanske måste vi hjälpa moralen på traven, biokemiskt? Eller måste vi politiskt tvinga människans räckvidd tillbaka ner till det lokala planet?

  Meningarna krockar när filosoferna Ingmar Persson och Karim Jebari och humanekologen Alf Hornborg tänker högt, inför publik på Moriska paviljongen i Malmö, under ledning av Lars Mogensen. Producent: Thomas Lunderquist

  Filosofiska rummet besöker Grubbelklubben på Moriska paviljongen i Malmö under fyra veckor: Måndagarna 3, 10, 17 och 24 oktober. Kl 19.30 börjar samtalen. Inträde 60 kr.

  Hur tycker du att vi ska rädda oss från klimatförändringar, massförstörelsevapen, överbefolkning och andra hot mot mänskligheten?

 • Vi & dom
  42 min

  "Vi vill skapa trygghet för alla svenskar och vill inte att det kommer hit en massa mänskor och utnyttjar vårt välfärdssamhälle", säger kanske den främlingsfientlige. Men kanske är också den omvända retoriken ett sätt att dela in i vi och dom?: "De främlingsfientliga är rädda och lite korkade. Vi däremot är toleranta och öppna, vi tycker att alla mänskor är lika mycket värda."

  Vår benägenhet att dela upp i "vi" och "dom" tycks svår att frigöra sig från. I veckans Filosofiska rummet grunnar vi på varifrån den här mekanismen kommer - naturligtvis finns det även här en evolutionär förklaring. Vi diskuterar också om "vi-och-dommandet" är ofrånkomligt och rentav ibland av godo, och om inte: Hur motverkar vi det?

  Gäster hos Lars Mogensen denna vecka är etikforskaren Elisabeth Gerle, kognitionsforskaren Peter Gärdenfors och journalisten Lars Åberg. Producent: Thomas Lunderquist.

 • Nu ska Sverige delta i en stor internationell undersökning av den vuxna befolkningens förmåga att använda modern teknik för att tillräckligt effektivt kunna delta i arbetsliv och samhälle.

  Man undrar: Vad går livet ut på, att vara effektiv eller att leva?

  Om effektivitetens vara och värde diskuterar filosofen Cathrine Felix med nationalekonomen Andreas Bergh och programledare Lars Mogensen. Producent: Thomas Lunderquist. Programmet är gjort av Lokatt Media för Sveriges Radio.

 • Traditionellt filosoferande kan beskrivas som att filosofen sitter still i en fåtölj i sitt elfenbenstorn och tänker så det knakar. I analogi med den bilden har det nya forskningsprogrammet experimentell filosofi kallats "the burning armchair" - den brinnande fåtöljen. Joshua Knobe, en av den experimentella filosofins förgrundsgestalter, gillar egentligen inte den drastiska bilden. Han vill helst se att empirin och den logiska analysen går hand i hand. Men frågan är: Kan man filosofera med experiment? Joshua Knobe är professor i filosofi och kognitionsvetenskap vid Yale-universitetet i Connecticut. Filosofiska rummets producent Thomas Lunderquist har intervjuat honom i hans hem i Brooklyn, New York, och utifrån den intervjun samtalar Lars Mogensen med Ingar Brinck, professor i filosofi vid Lunds universitet, Fredrik Björklund, forskare vid institutionen för psykologi, Lunds universitet och Gunnar Björnsson, filosof vid Linköpings universitet.
   

   

  Här kan du titta på en video som förklarar en känd studie i Experimentell Filosofi.

 • ”Det är omöjligt att vara vän med många människor samtidigt” påstod filosofen Aristoteles cirka 2 350 år före facebook. Men hur betraktar vi vänskap i de sociala mediernas tidevarv? Är antika kriterier för vänskap som tillit och ömsesidighet fortfarande gångbara? Är vänskap likadan som den alltid varit, är det kanske bara ett semantiskt missförstånd; ska det där med ”vän” på facebook inte tas så bokstavligt? Men vad gör jag då med obehagskänslan när min vän från verkliga livet plötsligt fläker ut sitt innersta till beskådan för alla sina 537 facebook-”vänner” och inte bara för mig, i förtroende? Vad blir ett ömsesidigt förtroende mellan henne och mig värt?

  Om vänskap i facebooktider samtalar historikern och författaren Eva Österberg, filosofen Cathrine Felix och dokumentärfilmaren, psykologstudenten och facebookanvändaren Julia Nygren med Lars Mogensen. Producent är Thomas Lunderquist.

  Lyssna också på:

 • Det går bra för Sverige i världsmästerskapen i ekonomisk tillväxt. BNP ökade med 7,3% under 2010. Men är det en särskilt lämplig tävling som Sverige hävdar sig så väl i?

  Den brittiske miljöprofessorn Tim Jackson vill i sin bok Välfärd utan tillväxt omdefiniera välståndsbegreppet till att omfatta också andra värden än köpkraften och den snöda vinningen. Men är det en realistisk ambition?

  Dessa och flera frågor diskuteras i veckans Filosofiska rummet med rubriken Tillväxten och det hållbara välståndet. Gäster är Gunilla Andersson vid Glokala tankesmedjan, humanekologen och ekonomen Kenneth Hermele samt författaren och debattören Johan Norberg.

  Programledare är Lars Mogensen, producent Thomas Lunderquist. Denna upplaga av Filosofiska rummet produceras för Sveriges Radio av produktionsbolaget Lokatt Media.

  Finns det en konflikt mellan ekonomisk tillväxt och ekologisk hållbarhet, och hur löser man den i så fall?

 • Tillit och rättssäkerhet kan anses vara grundläggande byggstenar i ett fungerande, demokratiskt samhälle. Och Sverige ligger högt i internationella mätningar av tillit mellan människor. Nu visar ny amerikansk och brittisk samhällsforskning att graden av medborgares tillit kan påverkas negativt av invandring från andra kulturer. Men den behöver inte göra det.

  Om det ligger något i den här forskningen, om Sverige är ett mångkulturellt - eller mångkulturalistiskt  land och hur eventuella motsättningar mellan medborgaranda och mångkultur kan överbryggas, diskuteras i veckans Filosofiska rummet. Gäster socialantropologen Aje Carlbom vid Malmö högskola, religionshistorikern Anne Sofie Roald vid Malmö högskola och filosofen Per Bauhn, Linneuniversitetet. Programledare är Lars Mogensen, producent Thomas Lunderquist.

  Denna upplaga av Filosofiska rummet produceras av Lokatt Media i Malmö.

 • En konservativ våg sveper över USA. Borta är alla nyfrälsta demokraters talkörer om ”Change” och ”Yes, we can!” Många retar sig på att president Barack Obama med sjukvårdsreform och klimatpolitiska planer drar USA för långt till vänster om den amerikanska mittfåran. I höstens kongressval vann republikanerna majoriteten i representanthuset och demokraterna fick färre platser än under någon annan period de senaste 50 åren. Från den högerpopulistiska Tea Party-rörelsen har det kommit hätska utfall mot president Barack Obama, och attacken mot den demokratiska kongressledamoten Gabrielle Giffords och dödsskjutningen i Arizona den 8 januari i år kan delvis ses mot bakgrund av denna konservativa reaktion.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista