• Filosofiska rummet avslutar vårsäsongen med två program fyllda med filosofiska boktips för semesterläsaren som kräver lite mer i den berömda hängmattan eller solstolen än lättsmält ond, bråd död. Nästa vecka blir det idel nyutgivna böcker, men här tipsar expertpanelen om var sin 1900-talsfavorit:

  Jeanette Emt tipsar om Susanne Langer: Filosofi i en ny tonart från 1942.

  Kenneth Hermele tipsar om Carolyn Merchant: Naturens död från 1980.

  Magnus Jiborn tipsar om Thomas C Schelling: Micromotives and Macrobehavior från 1978.

  Jenny Maria Nilsson tipsar om Albert Camus: Människans revolt från 1951.

  Programledare är Lars Mogensen, producent Thomas Lunderquist.

 • Söndag 20 mars 17.00 i P1 (repris fredag 25 mars 21.03)

  Immanuell Kants teorier om tinget-i-sig är en av de verkliga grundbultarna inom filosofin. I huvuddrag handlar det om att vi inte kan uppfatta tinget, eller verkligheten, som det är i sig självt, utan bara som vi uppfattar det med våra subjektiva sinnen. Filosofin kring tinget-i-sig består av snåriga tankebanor och en omfattande begreppsapparat. I veckans Filosofiska rummet försöker vi reda ut begreppen.

  Gäster är Jeanette Emt, praktisk filosof vid Lunds universitet som översatt Kants verk Kritik av det rena förnuftet och Rebecka Lettevall, docent i idéhistoria vid Södertörns högskola.

  Programledare och producent: Peter Sandberg

  Här nedan kan ni i respektfull ton kommentera och diskutera programmet: Kan vi nå kunskap om verkligheten eller inte?

 • Söndag 6 mars 17.00 i P1 (med repris fredag 11 mars 21.03)

  ”Cogito, ergo sum” (Jag tänker, alltså finns jag). Så lyder 1600-talsfilosofen René Descartes kärnfulla sats, som han ansåg bevisade att det finns åtminstone en säker kunskap bortom den sinnliga villfarelsen, hans egen existens. Descartes metod var att tvivla på allt och i sitt tvivlande insåg han att just själva tänkandet och tvivlandet bekräftade just den kunskap han sökte. I veckans program ska vi diskutera den berömda satsen och vad den betytt för det filosofiska tänkandet.

  Medverkande: Sven-Olov Wallenstein, doktor i filosofi vid södertörns högskola, Lorenzo Casini doktor i teoretisk filosofi vid Uppsala universitet och Martina Reuter akademiforskare i filosofins historia vid Helsingfors universitet.

  Programledare och producent Peter Sandberg

 • söndag 13 februari 17.00 i P1 (med repris fredag 18 feb 21.03)

  Nu öppnar vi en ny serie som kommer att sändas då och då under våren: tankar som förändrade filosofin. Filosofihistorien rymmer en rad kärnfullt formulerade tankar som blivit klassiska. Kants teori om tinget-i-sig eller Descartes berömda sats: Jag tänker, alltså finns jag. För några är tankefrukterna förmodligen helt nya, för andra klingar orden säkert välbekant, men det är kanske ändå inte glasklart vad det gick ut på? Därför ska vi damma av och presentera några klassiska tankar som formulerats i berömda satser och liknelser, och vi börjar med Platons grottliknelse.

  När Platon ska beskriva sin teori om idévärlden gör han det genom en liknelse: en grupp fångar sitter fastkedjade i en grotta med huvudena riktade mot den bakre väggen. Bakom dem brinner en eld. Och mellan fångarna och elden går människor som håller upp olika föremål, vars skuggor kastas mot grottväggen. Och dessa skuggor är det enda som fångarna kan uppfatta av världen…

  Gäster: Carl Cederberg, doktor i filosofi vid Södertörns högskola och Charlotta Weigelt, doktor i filosofi vid Södertörns högskola.

  Programledare och producent Peter Sandberg

 • Många är de anklagelser som riktats mot prästsonen och filosofen Friedrich Nietzsche - en av 18- och 1900-talens mest omdiskuterade tänkare; mannen bakom begrepp som övermänniskan, slavmoral och vilja till makt.

  Samtidigt utgör han en lockelse för alla möjliga politiska strömningar som på varierande vis försökt tolka honom till sin fördel. I två samtal försöker vi ge olika infallsvinklar på vad denne Friedrich Nietzsche kan säga oss idag och på vilket sätt en nietzscheansk analys kan tillföra något till vår tids politiska och filosofiska frågeställningar.

  Programledare är Lars Mogensen, producent Thomas Lunderquist. Filosofiska rummet produceras av Lokatt Media i Malmö.

 • Friedrich Nietzsche: Den tyske artonhundratalsfilosofens namn klingar fortfarande kontroversiellt. Många kommer att tänka på hans idéer om ”övermänniskan” och på citatet ”Gud är död”, på värdenihilism och radikal revolt mot traditionell moral. Men det finns en nyare, välvillig läsning som tar fasta på andra delar hos tänkaren, och det ges ut böcker med titlar som “Nietzsche. Att skapa sig frihet”, “Nietzsche som etiker”och “Nietzsche: Kropp, konst, kunskap”. Författaren till den senare titeln möter vi i Filosofiska rummet om en vecka. Men denna vecka möter vi David Brolin, en författare och kulturskribent som är kritisk till vad han menar vara en förhärskande läsning av Nietzsche, en läsning som bortser från eller trivialiserar den tyske tänkarens anti-demokratiska, anti-liberala och anti-humanistiska samhällssyn. Brolins nyutkomna bok i ämnet heter ”Friedrich Nietzsche. Liv, filosofi, politik”.

  Programledare för Filosofiska rummet i Malmö är Lars Mogensen, producent Thomas Lunderquist. Båda på Lokatt Media.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista